Fem läckra rotfrukter som sätter smak på hösten

Kålrot, majrova, morot, rotselleri, palsternacka. Fem läckra rotfrukter med olika smaker och karaktär. Gemensamt är att de är utsökta och billiga baser för höstens matlagning som klarar sig alldeles utmärkt på egen hand, istället för att reduceras till ett tillbehör.

Sugen på läckra rotfrukter? Gå direkt till recepten!

Hösten är här och med den mer rustika och kraftfulla smaker i köket. Rotfrukter bjuder på massor av smak, nyttiga vitaminer och fibrer och supergoda, billiga vardagsrätter. Anders Tegnér plockar fram rotborste och skalare och tipsar här om fem läckra rotfrukter.

Kålrot – ryggraden i husmanskosten

Kålroten är en urnordisk gröda som nämns i en svensk text redan i slutet av 1500-talet. Sedan dess har den spridits över världen. I Storbritannien kallas den swede, från Swedish turnip som betyder svensk rova (kålroten anses vara en korsning av kål och rova). I USA och Frankrike kallas den rutabaga som kommer från västgötskans dialektala namn på kålroten, rotabagge.

Kålrot är central i både finsk och svensk husmanskost. I Finland är ett julbord utan kålrotslåda inget julbord. I Sverige är rotmoset djupt rotat, även om dess ställning har försvagats på senare tid.

– Jag tycker att kålroten är underskattad och har blivit lite bortglömd i vår matlagning, säger Anders Tegnér medan han svänger ihop en kålrotsgratäng, eller låda som det kallas i Finland.

Anders skalar, delar och kokar kålroten med lite Touch of Taste grönsaksfond, stompar den och blandar med crème fraiche, toppar med riven ost och gratinerar i ugn.

Själv minns jag skoltidens rotmos med en rysning och närmar mig kålrotsgratängen med största skepsis. Tar en försiktig bit och känner hur den bokstavligen smälter i munnen – och smaken är helt ljuvlig. En högoddsare som får mig att omvärdera kålroten fullständigt. Det här var riktigt, riktigt gott!

Klicka här för att komma till receptet!

Majrova fungerar till allt

Majrova kallades i äldre tider kort och gott för rova och är en annan av basgrödorna i det nordiska köket. Den är släkt med åkerkål och oljeväxten raps. Smaken påminner lite om rädisa med en mild beska i eftersmaken.

– Majrova är fin som tillbehör till i stort sett allt och fungerar även som huvudrätt tillsammans med lite andra grönsaker och rotfrukter, tycker Anders och glaserar den med citron, honung, salt och timjan innan han steker den i ugnen.

Just att använda rotsaker som huvudrätt vill Anders slå ett extra slag för.

– Jag tycker personligen att det är roligare att äta vegetariskt genom att variera rotfrukter istället för att använda olika typer av sojafärser och andra hel- och halvfabrikat. Mättnadskänslan man får av rotfrukter är precis lika bra som av en biff.

Klicka här får att komma till receptet!

Prova att göra soppa på morot

Moroten kräver ingen närmare presentation. Den har behållit sin ställning som den vanligaste rotfrukten vid sidan av potatis även i modern matlagning. Härlig som nyskördad primör, riven i råkostsallad och som ugnsrostad vid sidan av klyftpotatisen. I dag väljer Anders att göra soppa på moroten.

– Det går bra att göra soppa på i princip alla rotsaker. Den klassiska köttsoppan bygger ju på rotfrukter. Vill du ha den vegetarisk utesluter du bara köttet och får en mustig grönsakssoppa.

– I morotsoppan använder jag citron och ingefära för att balansera upp den ganska kraftiga sötman i moroten.

Klicka här för att komma till receptet!

Rotselleri passar bra som biff

Selleri är en annan urgammal råvara som har odlats i medelhavsområdet i mer än 3 000 år. Då var det i första hand fröna och bladen som användes. Rotsellerin utvecklades ”först” på 1400-talet. Namnet selleri kommer från grekiskans selinon och betyder ”starkt luktande”. Den gör skäl för sitt namn med sin säregna, pikanta doft.

– Rotselleri har rejäl konsistens och smak. Tillsammans med sin storlek gör det att den funkar väldigt bra att skära i skivor och steka som biffar, förklarar Anders.

Rotselleriskivorna behöver kokas lätt i några minuter innan den steks för att inte bli för hård. Servera med potatismos, gröna ärtor och en Blå Band Café de Paris så har du en helgjuten rotfruktsrätt med proteiner från ärtorna.

–Selleri är en riktigt bra basgrönsak. Väldigt gott och enkel att ugnsbaka hel också.

Klicka här för att komma till receptet!

Palsternacka – underbar som ugnsrostad

Palsternackan ser ut som en stor, vit morot men smakar på ett alldeles eget, unikt sätt. Den är både söt och lite pepprig på samma gång med en svag dragning mot pepparrot utan att vara skarp.

I Norden omtalas den redan på 1500-talet och var då betydligt mer populär som grönsak än i dag. Vilket är synd, då den är mycket rik på både smaker och vitaminer.

– Palsternackan väljer jag att rosta i ugnen och servera med en grekisk röra. Den är underbart god just som ugnsrostad. Skär den i stavar så får du ett pommes frites-liknande tillbehör som sätter piff på de flesta rätter, tipsar Anders.

Klicka här för att komma till receptet!

Rotsaker – ett universum för sig

Här har vi bara skrapat lite på rotsaksytan. Gå vidare och experimentera med potatis, svartrot, persiljerot, kålrabbi, rättika, rödbeta, jordärtskocka, sötpotatis…Ja, det finns massor av delikatesser från myllan att utforska i grönsaksdisken!

Anders Tegner

Anders har jobbat som kock i över 30 år. Han har erfarenhet av allt från bra krogar till storkök och utvecklingskök i livsmedelsindustrin.

Anders utgångspunkt är att laga mat från grunden med färska råvaror, men förstår behovet av genvägar till god vardagsmat. Därför delar han med sig av sin matlagning och tipsar om goda såser på Blå Bands blogg.

Tillhörande Recept

TACK FÖR ATT DU
KONTAKTAR OSS!

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Hälsningar Teamet på Blå Band