Wraps och annan enkel picknickmat för sommarens utflykter

Enkel picknickmat som några wraps, en filt och gott humör – det är allt du behöver för en härlig picknick med familj och vänner i närmaste park eller strövområde. En picknick markerar att vi är redo för sommaren, med alla dess möjligheter.

Är du superhungrig? Gå direkt till recepten!

De yngre barnen klättrar i träd och stojar runt, de äldre kastar frisbee eller gör tricks med sparkcykeln. Själv ligger du och din partner på en filt och betraktar scenen med dåsig blick, efter att just ha ätit en pizzabulle till – bara för att det är så gott. Kan det bli bättre en solig dag i början av sommaren?

Picknicken sitter djupt rotad i den nordiska själen. Så fort solen har fritt spelrum och värmer våra ansikten och själar åker picknick-filtarna, -stolarna och -borden fram, oavsett årstid. Men naturligtvis är sommaren picknickens högsäsong. När det ringer ut till det efterlängtade sommarlovet är en picknick ett härligt sätt att hälsa sommaren välkommen.

Men varför heter det picknick? Ordet har använts ända sedan 1800-talet och kommer från franskans pique-nique. Verbet pique betyder ”plocka” och nique betyder ungefär ”något av mindre betydelse”. Plocka små maträtter ur en korg helt enkelt!

Vår kock Anders Tegnér fyller sin picknick-korg för dagen med läckra kycklingwraps, snabblagade pizzabullar och, om den lilla utflyktsgrillen får plats, ingredienser till s’mores till alla gottsugna barn och vuxna.

Wraps perfekt som picknickmat

Wraps är perfekta för picknicken, då brödet även förpackar innehållet. Men för att en wrap ska vara just en wrap, och inte en tunnbrödsrulle, är det tortillabröd som gäller. Men det går givetvis lika bra med tunnbröd för den som gillar det bättre. Däremot ska du inte bre smörgåsmargarin på brödet, understryker Anders.

– Den viktigaste delen av en wrap är att du stryker på en kräm. Det är den som sätter smaken och styr vilken typ av wrap det blir. Med en torr Blå Band café de Paris utblandad i crème fraiche får du en mild currysmak som passar perfekt med den grillade kycklingen. Andra goda varianter är hummus och pesto utblandad i crème fraiche.

Använd färdig deg till pizzabullarna

För att göra pizzabullarna verkligt snabba att tillaga (vi vill ju ut på picknick nu!) använder Anders ett pizza-kit med färdig pizzadeg och tomatsås.

– Såklart är det roligare och blir godare att göra sin egen pizzadeg. Men när vi vill ut i det gröna vill vi gärna att det känns lätt och går snabbt. Då är ett pizza-kit en bra lösning.

Pizzabullar är perfekt att ha med i picknickkorgen. De mättar och håller energin uppe under utflykten, är snabba att göra, går stensäkert hem hos barnen och går utmärkt att frysa in – om det mot förmodan blir några över.

Bara lite till: grilla s’more!

Vill du göra barnen på extra bra humör, ta med dig en picknick-grill och avrunda utflykten med att tillsammans grilla s’mores. Det är en succé vi har importerat från USA: grillade marshmallows med chokladsås mellan två kex. Enkelt och supersmarrigt.

I USA och Kanada förknippas s’mores med camping och tillagas traditionellt över en lägereld. Ordet s’more är troligen en sammandragning av some more: ”S’more anyone?” Yes, please!

Sju bra saker att ha med sig på en picknick

1 En stor och oöm filt.

2 En mindre rutig picknick-duk (klart den ska vara rutig!)

3 En rulle hushållspapper.

4 Oömma tallrikar och glas (undvik engångsartiklar!).

5 Solglasögon, hatt och solskydd.

6 Frisbee, boule, kubb eller något annat sällskapsspel.

7 Picknick-grill med tillbehör.

Anders Tegner

Anders har jobbat som kock i över 30 år. Han har erfarenhet av allt från bra krogar till storkök och utvecklingskök i livsmedelsindustrin.

Anders utgångspunkt är att laga mat från grunden med färska råvaror, men förstår behovet av genvägar till god vardagsmat. Därför delar han med sig av sin matlagning och tipsar om goda såser på Blå Bands blogg.

Tillhörande Recept

TACK FÖR ATT DU
KONTAKTAR OSS!

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Hälsningar Teamet på Blå Band

Prenumerera på vår blogg

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.