Tegnérs soppor: Sparrissoppa med bacon eller räkor

Många tycker att det är onödigt att använda fin färsk sparris till soppa. Men det blir fantastiskt gott – precis som allt annat man gör med sparris. Genom att toppa sparrissoppan med bacon eller räkor får du en fin sälta som passar perfekt med sparrisen.
Gå direkt till recept.

Sparrisen var från början en exklusiv grönsak i Norden som endast kungahusen och adeln hade råd att njuta av.

Den blev populär i de övre samhällsskikten på 1800-talet, men har en mycket längre historia än så. Historikerna tror att människan har ätit sparris i 5 000 år. Antikens läkare Hippokrates beskriver sparrisen som läkeväxt redan cirka 400 före Kristus.

Skillnad på grön och vit sparris

Sparris finns i många olika sorter, där den viktigaste indelningen är i grön och vit sparris. Sparrisen vi äter är de späda skotten av en buske. De flesta gröna tillhör de mjukskaliga sorterna och behöver inte skalas. Vit sparris kupas, det vill säga täcks med jord för att skotten inte ska exponeras för ljus. Den måste skördas innan den kommer ovan jord, då den blir grön. Vit sparris tillhör de hårdskaliga sorterna som måste skalas innan den äts.

Knäck bort stjälken

Sparrissoppa gör du på grön sparris. Det går att göra soppa även på vit sparris, men det blir ett dyrt nöje. Den vita äter du främst som primör med lite smält smör på.

Den grova delen av stjälken, längs ned, är ofta en smula vedaktig och fibrig. Knäck bort den med händerna. Genom att knäcka istället för att skära blir brottet precis där det ska vara och du blir av med den trådiga delen utan att riskera att skära bort mjuka, fina delar. Istället för att slänga de grova stjälkdelarna, värm dem i rapsolja, sila och du får en smakrik och god sparrisolja!

Toppa med bacon eller räkor

En slät sparrissoppa är perfekt som en elegant förrätt. Variera med att toppa med bacon eller räkor. Knaperstekt bacon eller tärnat sidfläsk kompletterar den fina sparrissmaken på bästa sätt med sin rökta sälta. Vill du göra den mer matig, lägg i vita rotfrukter som palsternacka, potatis eller svartrot.

Svartrot kallas för övrigt för fattigmanssparris, även om priset i dag inte skiljer överdrivet mycket åt mot grön sparris. Det var länge en bortglömd råvara som nu har kommit tillbaka. Det är inte så konstigt, det är en väldigt god rotsak med en fin, len smak som påminner om sparris. Tänk på att den genast måste läggas i citronvatten efter att den har skalats, annars missfärgas den brun.

Servera med skum eller olja

Ett tips för att på ett enkelt sätt piffa till serveringen är att göra ett skum som du skedar över soppan. När du har mixat soppan, slå över den i ett kärl men behåll någon matsked i mixern. Slå i lite mjölk och mixa hastigt så får du ett fint skum. Om du gjorde sparrisolja av stjälkarna kan du istället ringla lite av den på soppan vid serveringen. Det blir både fint och gott.

Full av vitaminer och mineraler

Sist men inte minst är sparris en grönsak full av nyttiga vitaminer och mineraler, framför allt C- men även A-, B- och E-vitamin. Så fram med kastrull, mixer och sparris och sväng ihop en härlig och nyttig sparrissoppa!

Sugen på mer grilltips? Läs vårt inlägg om att röka räkor i grillen!

Anders Tegner

Anders har jobbat som kock i över 30 år. Han har erfarenhet av allt från bra krogar till storkök och utvecklingskök i livsmedelsindustrin.

Anders utgångspunkt är att laga mat från grunden med färska råvaror, men förstår behovet av genvägar till god vardagsmat. Därför delar han med sig av sin matlagning och tipsar om goda såser på Blå Bands blogg.

Tillhörande Recept

TACK FÖR ATT DU
KONTAKTAR OSS!

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Hälsningar Teamet på Blå Band