Linssoppa har ätits av människan i tusentals år. Spår av linser har hittats i utgrävningar i Grekland i upp till 13 000 år gamla jordlager och i Jeriko på platser som är 10 000 år gamla. Den grekiska dramatikern Aristofanes, som levde cirka 400 år före Kristus, ska ha kallat linser för ”den sötaste delikatess”.
Även i Bibelns Första Mosebok nämns den, när Esau gav upp sin förstfödslorätt till sin bror Jakob för en skål linssoppa. Nog för att linssoppa kan bli himmelskt gott, men det var väl ändå att gå för långt. Jag skulle däremot inte vilja vara utan linssoppa någon längre period. Jag äter det ofta. Det är gott, det är enkelt, det är billigt och, inte minst, det är supernyttigt. Linserna är rika på fiber, mineraler och vitaminer, har låg fetthalt, bra kolhydrater och är därtill rika på protein. En supergröda helt enkelt!
Tillhör familjen baljväxter
Det vi äter och kallar linser är växtens frö, som växer i fröskidan precis som hos släktingen ärtor. Det finns linser i olika färger och storlekar; röda, gröna, gula, bruna, svarta. Belugalinser är svarta och något större än vanliga linser och passar utmärkt i sallader.
Linser är mycket vanliga i matlagningen i västra och södra Asien samt i Medelhavsområdet. Med nya matvanor har de vandrat norrut och blir nu allt populärare i Norden, inte minst som en del av den vegetariska och veganska trenden och för att det är en klimatsmart gröda.
Behöver inte blötläggas
Tomater är basen
Sätt din egen smak
Få barnen att älska soppa
1 Krutonger är en klassiker och funkar i de flesta soppor. Skär vitt bröd i små fyrkanter och stek i olja.
2 Samma gäller smaksatt crème fraiche. Gillar dina barn tacos? Rör ner lite tacokrydda i crème fraichen och presentera som taco-soppa.
3 Samma gäller smaksatt crème fraiche. Gillar dina barn tacos? Rör ner lite tacokrydda i crème fraichen och presentera som taco-soppa.
Anders Tegner
Anders har jobbat som kock i över 30 år. Han har erfarenhet av allt från bra krogar till storkök och utvecklingskök i livsmedelsindustrin.
Anders utgångspunkt är att laga mat från grunden med färska råvaror, men förstår behovet av genvägar till god vardagsmat. Därför delar han med sig av sin matlagning och tipsar om goda såser på Blå Bands blogg.