Tegnérs soppor: Krämig fisksoppa som mättar och värmer

Det finns en uppfattning att soppa inte är en ”riktig” maträtt. Att det antingen är en mindre förrätt eller att den är otillräcklig som huvudrätt.

– Så är det absolut inte. Du får fram mycket smak i en soppa och en matig fisksoppa är väldigt mättande, säger vår huskock Anders Tegnér.

Att soppa är en fullödig maträtt bekräftas i språket. Vi äter soppa, vi dricker den inte. Bröd är ett naturligt tillbehör och har följt soppan genom mathistorien. Faktum är att ordet soppa kommer från latinets suppa, som betyder bröd upplöst i buljong. Förr var brödet hårt och mjukades upp genom att doppas i buljong eller annan vätska.

I krognäringens begynnelse serverades ofta vegetabiliska buljonger baserade på grönsaker, baljväxter och rotsaker. Härifrån var steget inte långt att tillföra olika typer av animaliska produkter som mjölk, grädde, ost och, om man var stadd i kassa, till och med kött, fisk och skaldjur.

Det finns fyra huvudtyper av soppor

1 Klara buljongsoppor som grönsakssoppa, köttsoppa och löksoppa.

2 Redda soppor, som har förtjockats med till exempel stärkelse eller ägg. Ängamat och sparrissoppa är ett par exempel.

3 Krämiga gräddsoppor, exempelvis svampsoppa, grönkålssoppa och fisksoppa, som vi lagar i dag.

4 Purésoppa, där innehållet har mixats, som potatissoppa och grön ärtssoppa.

Därutöver finns ett antal specialsoppor som gul ärtsoppa, svartsoppa och nyponsoppa.

Jag vill verkligen slå ett slag för soppan. Även de enklaste sopporna är fantastiskt goda. Soppa är i allmänhet dessutom både billig och näringsrik mat.

Samtidigt är soppa finmat. Ingen behöver skämmas över att bjuda på fransk löksoppa. Och sannerligen inte en härlig hummersoppa!

- säger Anders
tillagning-2-200x300
tillagning-200x300
tillagning-3-200x300

Tillsätt gärna skaldjur

I dag står alltså en krämig fisksoppa på menyn. Anders använder lax och torsk, men understryker att de flesta fiskar går att använda i soppa, utom sill, plattfisk och makrill.

– Torsken kan vara dyr, så välj med fördel annan vit fisk som sej eller kolja, det går precis lika bra.

– Laxen är en bra soppfisk, då den är fet och smakrik. Sedan skadar det ju inte att dess röda färg gör soppan aptitlig även för ögonen. Vill du lyxa till soppan och ge den en lite tydligare touch av hav, tillsätt gärna skaldjur som räkor, krabba eller hummer.

Soppa fungerar lika bra till vardag som helg. Den går utmärkt att frysa in och många soppor vinner på att få stå ett dygn och serveras dagen efter. Perfekt för lunchboxen med andra ord.

Torkning bra konservering

I butikerna har färdiga, torkade soppor funnits länge och har blivit en etablerad del av mångassoppkultur. Helt okej, tycker Anders.

– Bara för att soppan är torkad betyder inte det att den är dålig. Det är en utmärkt konserveringsmetod och ett bra sätt att ta tillvara färska råvaror som annars hade förgåtts.

– För att få lite mer textur och matig känsla kan man lägga i lite färska räkor eller bitar fiskfilé i en torkad skaldjurssoppa strax innan servering, tipsar Anders.

Anders Tegner

Anders har jobbat som kock i över 30 år. Han har erfarenhet av allt från bra krogar till storkök och utvecklingskök i livsmedelsindustrin.

Anders utgångspunkt är att laga mat från grunden med färska råvaror, men förstår behovet av genvägar till god vardagsmat. Därför delar han med sig av sin matlagning och tipsar om goda såser på Blå Bands blogg.

Tillhörande Recept

TACK FÖR ATT DU
KONTAKTAR OSS!

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Hälsningar Teamet på Blå Band

Prenumerera på vår blogg

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.