Tegnérs recept: Mustig röd linssoppa med popcorn – poppis hos barnen

En mustig, röd linssoppa är enkel, god, mättande och snabblagad. Linserna är i sig ganska neutrala i smaken, vilket öppnar upp för i princip vilka smaksättningar som helst. I det här receptet har jag valt att ge den röda linssoppan en orientalisk touch. Och vill du göra linssoppan mer lockande för barn – toppa med popcorn!

Linssoppa har ätits av människan i tusentals år. Spår av linser har hittats i utgrävningar i Grekland i upp till 13 000 år gamla jordlager och i Jeriko på platser som är 10 000 år gamla. Den grekiska dramatikern Aristofanes, som levde cirka 400 år före Kristus, ska ha kallat linser för ”den sötaste delikatess”.

Även i Bibelns Första Mosebok nämns den, när Esau gav upp sin förstfödslorätt till sin bror Jakob för en skål linssoppa. Nog för att linssoppa kan bli himmelskt gott, men det var väl ändå att gå för långt. Jag skulle däremot inte vilja vara utan linssoppa någon längre period. Jag äter det ofta. Det är gott, det är enkelt, det är billigt och, inte minst, det är supernyttigt. Linserna är rika på fiber, mineraler och vitaminer, har låg fetthalt, bra kolhydrater och är därtill rika på protein. En supergröda helt enkelt!

Tillhör familjen baljväxter

Det vi äter och kallar linser är växtens frö, som växer i fröskidan precis som hos släktingen ärtor. Det finns linser i olika färger och storlekar; röda, gröna, gula, bruna, svarta. Belugalinser är svarta och något större än vanliga linser och passar utmärkt i sallader.

Linser är mycket vanliga i matlagningen i västra och södra Asien samt i Medelhavsområdet. Med nya matvanor har de vandrat norrut och blir nu allt populärare i Norden, inte minst som en del av den vegetariska och veganska trenden och för att det är en klimatsmart gröda.

Behöver inte blötläggas

Till skillnad från torkade bönor och ärtor behöver linser inte blötläggas först. Det är bara att skölja och koka direkt. Det gör linserna tacksamma för den snabba vardagsmaten. Däremot är det viktigt att du sköljer linserna innan du kokar dem, för att få bort ett ämne som kallas lektiner och som kan ge illamående och magsmärtor. Det är av samma skäl som bönor och ärtor måste blötläggas, men för linserna räcker det att du sköljer dem noggrant och sedan kokar enligt anvisning på förpackningen.

Tomater är basen

Utöver linserna är krossade tomater en basråvara i en linssoppa. Se till att det är solmogna italienska tomater i förpackningen. Om du därutöver har ett par färska men ledsna tomater liggande, hacka dem och lägg med i soppan.

Jag är själv förtjust i att använda lök, vitlök, persilja och citron som smaksättning för att få en fin medelhavstouch över soppan. Men i dag var jag sugen på mer orientaliska smaker och har kryddat med ingefära, gurkmeja och spiskummin (se receptet i slutet av artikeln).

Sätt din egen smak

Det fina med linssoppa är att du kan smaksätta den helt efter egen smak och lust. Krossade tomater, gul lök och linser – sedan är fältet fritt för att sätta din egen personliga prägel. Du kan i princip använda vilka linser som helst och blanda om du har olika skvättar kvar i skafferiet. Tänk dock på att svarta linser kan ge en gråaktig och lite tråkig färg på soppan.

Få barnen att älska soppa

Soppa är sällan barnens favoritmat, det är i alla fall min egen erfarenhet. Men med enkla medel kan du göra soppan betydligt roligare och mer attraktiv för barn. Tricket heter topping. Här är några förslag:

  • Krutonger är en klassiker och funkar i de flesta soppor. Skär vitt bröd i små fyrkanter och stek i olja.
  • Samma gäller smaksatt crème fraiche. Gillar dina barn tacos? Rör ner lite tacokrydda i crème fraichen och presentera som taco-soppa.
  • Sist min favorit: popcorn! Jo, jag menar allvar. Det kan vara en fantastisk topping i soppa. Pudra kryddor du själv gillar på popcornen så får du ytterligare en twist på linssoppan. Spiskummin och tryffelsalt är två höjdare. Jag lovar – barnen kommer äta soppa!

Recept

Mustig röd linssoppa

4 personer

350 g röda torkade linser

2 msk rapsolja

1 dl finhackad lök

2 msk finhackad vitlök

2 msk tomatpuré

0,5 tsk mald torkad ingefära

1 tsk mald torkad gurkmeja

1 tsk mald spiskummin

4 dl krossade tomater

2 msk Touch of Taste Grönsaksfond, gärna ekologisk

6 dl vatten

1-3 tsk hot sauce, t ex Tabasco

Ev vit vinäger

 

Till servering

Crème fraiche

Mango chutney

Gör så här

  • Skölj linserna i kallt vatten och låt dem rinna av i en sil.
  • Fräs lök, vitlök, tomatpuré och kryddor sakta i oljan några minuter.
  • Rör i linserna och tillsätt tomaterna, fonden och vatten.
  • Låt soppan koka sakta i cirka 20 minuter tills linserna är genomkokta.
  • Späd med mer vatten om det behövs under kokningen.
  • Smaka av soppan med fond, salt, peppar, hot sauce och eventuellt lite vinäger.
  • Rör ihop crème fraiche och mango chutney och lägg en klick i varje skål. Eller varför inte testa med popcorn istället?

 

Missa inga inlägg från Tegnérs recept – Prenumerera på bloggen!

 

Anders Tegnér

Anders har jobbat som kock i över 30 år. Han har erfarenhet av allt från bra krogar till storkök och utvecklingskök i livsmedelsindustrin. Anders utgångspunkt är att laga mat från grunden med färska råvaror, men förstår behovet av genvägar till god vardagsmat. Därför delar han med sig av sin matlagning och tipsar om goda såser på Blå Bands blogg.