Tegnérs kök: Variera fredagsmyset med taco-muffins!

Fredagsmys med tacos har blivit något av en ritual, då vi inleder helgen med att äta lättlagad mat som gillas av hela familjen. Inte så konstigt – för vem tackar nej till en smaskig taco? Variera dina tacos och överraska familjen genom att gratinera dem i muffinsformar med bästa hemgjorda tacokryddan! Festligt och annorlunda, utan att bli ett dugg svårare.

Är du superhungrig? Gå direkt till recepten!

Tacos har blivit ett samlingsbegrepp för den del av det mexikanska köket där maten serveras i olika former av tortillas, ett mjukt tunnbröd bakat på majs- eller vetemjöl.

Egentligen avser tacos fyllda så kallade taco-skal av torkade tortillas. De är mindre än de mjuka tortillabröden och har mer karaktären av plockmat, där fyllningarna kan varieras på många olika sätt.

Burrito – den svenska fredagsklassikern

Burritos är kanske den vanligaste och mest populära varianten när fredagsmyset lägger sin stillsamma och avkopplande hand över land och rike. Det är ett ihoprullat tortillabröd, oftast fyllt med tacokryddad köttfärs, sallad, gurka, tomat, majs, ost och toppad med någon form av tacosås eller guacamole.

Fajita och enchilada

Ytterligare två vanliga varianter finns i taco-familjen: fajita och enchilada.

En fajita liknar en burrito, men brödet är mindre och fajitan är öppen i båda ändarna. Enchiladan är perfekt att använda dagen efter för överbliven tacofyllning eller pastasås. Den består av en tortilla som lindas kring fyllningen, läggs i en form och gratineras med ost och kanske lite extra sås i ugnen. Enchiladas äts med kniv och gaffel.

Variera med taco-muffins!

Vår kock Anders Tegnér introducerar här ett femte sätt att variera tacos: taco-muffins! Nej, det har inget med bakverk att göra. Men genom att lägga små tortillabröd i muffinsformar, fylla och gratinera, så får du en trevlig och överraskande variant i lagom storlek som passar alla magar och munnar. Serveras förslagsvis till valfri strömmad tv-serie!

Anders Tegner

Anders har jobbat som kock i över 30 år. Han har erfarenhet av allt från bra krogar till storkök och utvecklingskök i livsmedelsindustrin.

Anders utgångspunkt är att laga mat från grunden med färska råvaror, men förstår behovet av genvägar till god vardagsmat. Därför delar han med sig av sin matlagning och tipsar om goda såser på Blå Bands blogg.

Tillhörande Recept

TACK FÖR ATT DU
KONTAKTAR OSS!

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Hälsningar Teamet på Blå Band