Tegnérs kök: Så kan fransk löksoppa rädda köttbullarna

Löksoppa är en maträtt som lyckas med konststycket att vara både fenomenalt billig och god. Den kan nog framkalla en och annan tår, men det är glömt när första skeden värmer gommen. Lite oväntat är också fransk löksoppa i köttbullar en succé i Finland.

Löksoppan är en given del av det franska köket och sedan länge en vanlig rätt även i Norden. Ursprungligen var det en maträtt för fattiga, då lök i alla tider har varit en billig råvara som därtill är både näringsrik och till och med bakteriedödande.

Det finns en historia om att soppan uppfanns av den franske kungen Ludvig XIV, efter en natt i en jaktstuga där endast lök, olja och champagne fanns att tillgå. Han skulle då ha kokat soppa på dessa ingredienser. Att det är en sann historia går vi inte i god för och champagnen häller vi hellre i glaset.

Vad är då hemligheten bakom en riktigt god löksoppa?

– När du har skivat löken steker du den långsamt i smör eller olja i en kvart-tjugo minuter. Det här momentet kan du inte stressa förbi. Hemligheten ligger i att löken ska karamelliseras, förklarar Anders.

Servera löksoppan som en härligt aptitretande förrätt, som lunch tillsammans med ett gott surdegsbröd eller varför inte som huvudrätt med pannkakor som efterrätt.

– Om du vill lyxa till det och göra soppan riktigt fransk, strö en god riven emmentaler- eller västerbottenost på en skiva ljust bröd per person. Gratinera i fem minuter på 250 grader i ugn och lägg en skiva i varje soppskål, förklarar Anders.

Så håller du tårarna i schack

Den eviga frågan när det gäller lök är hur man undviker att gråta när löken ska skivas och hackas.

– Behåll roten, det kan lindra. Du ska definitivt ha roten kvar medan du skalar. Och om du börjar gråta – stå kvar. Det går över. Om du går ifrån skärbrädan börjar du gråta igen direkt när du återvänder.

Till en fransk löksoppa ska löken skivas, inte hackas. Det underlättar och om du använder en mandolin går det ännu lättare. Men när vi ändå har lök som ämne är det oundvikligt att komma in på det där med att hacka lök.

Anders tips på hur du snabbt och lätt hackar lök

  1. Använd en vass kniv.
  2. Skär av toppen och behåll roten innan du skalar löken.
  3. Om du tycker det är svårt att få av skalet kan du lägga den i ljummet vatten först, då lossnar skalet lättare.
  4. Dela löken i två.
  5. Skär snett inåt i solfjäderform.
  6. Skär inte hela vägen genom roten.
  7. Med roten intakt håller löken ihop när du finhackar.

Fyra lökiga husmorstips

1 Lök är en väldigt mångsidig grönsak som kan användas till annat än matlagning. Ett klassiskt husmorstips är att använda lök mot hosta. Dela en lök, lägg i en skål och häll kokande vatten över. Ställ in i sovrummet så slipper du natthosta vid förkylningar.

2 Lök har både antiinflammatoriska och bakteriedödande egenskaper. Därför kan lök lindra tandvärk, till exempel värkande visdomständer. Att skära en bit lök och tugga där det gör ont lär lindra smärtan.

3 Vem har inte brottats med att få bort inbrända matrester från grillgallret? Dela en gul lök, pensla på olja på snittytan och gnugga gallret. Det förebygger och ger en ”non-sticky”-yta. Tricket fungerar även i stekpannor.

4 Många barn är känsliga för hackad lök i färs för exempelvis köttbullar. Och det vore ju synd om barnen ratade köttbullarna. Prova då att blanda i en påse Blå Band Fransk löksoppa i färsen istället för lök. Det är en lösning som har blivit väldigt populär, inte minst i Finland.

Liten lökskola

När vi lite slarvigt säger lök, menar vi i allmänhet gul lök. Men det finns massor av löksorter att prova. Till löksoppan ska du använda den gula löken, men i andra sammanhang är det bra att ha koll på löksorterna.

Schalottenlök

Mild i smaken, används i såser.

Rödlök

God i sallader, till burgaren och att pickla.

Purjolök

Rustik smak, god i soppor, sillinläggningar och grytor.

Salladslök

Är vad den heter. God i asiatiska rätter som wok.

Silverlök

Lite sötare i smaken. Används till friterade lökringar, även bra till burgaren.

Ramslök

Ligger närmast vitlök i smak. Ramslökssoppa är en traditionell svensk rätt.

Vitlök

Omisskännlig, stark, pikant smak som skiljer sig från de flesta övriga löksorter. Kan användas i det mesta, förutsatt att man tycker om smaken. Passar utmärkt i grytor, matiga såser, pastarätter och som rostad i hela klyftor.

Anders Tegner

Anders har jobbat som kock i över 30 år. Han har erfarenhet av allt från bra krogar till storkök och utvecklingskök i livsmedelsindustrin.

Anders utgångspunkt är att laga mat från grunden med färska råvaror, men förstår behovet av genvägar till god vardagsmat. Därför delar han med sig av sin matlagning och tipsar om goda såser på Blå Bands blogg.

Tillhörande Recept

TACK FÖR ATT DU
KONTAKTAR OSS!

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Hälsningar Teamet på Blå Band

Prenumerera på vår blogg

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.