Tegnérs kök: Så gör du örtolja och örtsalt

Färska örter finns att köpa året om, till alla matälskares glädje. Men hur många gånger har du inte sett en kruka örter vissna efter att ha använt hälften i helgens matlagning?

– Ta hand om det som är kvar i krukan. Det är enkelt att göra en god örtolja eller ditt eget örtsalt, uppmanar Anders Tegnér.

Oavsett om du köper krukörter eller odlar eget i trädgården, på kolonilotten eller på balkongen tycker Anders Tegnér att vi ska bli bättre på att ta vara på våra örter.

– Mitt första tips är att plantera om örterna du köper i butiken i en låda eller kruka. På sommaren kan du ha dem ute, på vinterhalvåret i köksfönstret. Om du planterar om dem kommer de att växa till fint och hålla länge.

Oavsett om du planterar om eller har till hälften använda krukörter efter helgens matlagning, kommer en punkt när örterna behöver tas om hand istället för att vissna ned. Det är nu örtolja och örtsalt är två enkla alternativ som är långt bättre än att se örtbladen vissna ned till ingen nytta och glädje.

Vanlig matolja går bra

Till örtoljan tar Anders en kallpressad rapsolja för den nötiga smakens skull.

– Men du behöver inte ta en fin olja, även en enkel matolja går bra att använda.

Ta de örter du har och lägg i en mixer. Kanske blir det inte så mycket av det du har för dagen.

– Fyll gärna upp med ruccola och/eller spenat för att få mer substans och en mer balanserad smak. Det ger också en härligt grön färg på oljan. Lite rivet citronskal på det ger oljan en frisk citronsmak. Eller prova att lägga i en vitlöksklyfta, tipsar Anders.

Värme frigör färg och smak

Värm oljan till 65 grader för att frigöra så mycket färg- och smakämnen som möjligt, häll oljan i mixern och mixa till en slät konsistens.

Du har nu en simmig örtolja, som en flytande pesto. Vill du ha en klar olja filtrerar du den genom ett kaffefilter eller en silduk. Kaffefilter tar lång tid, medan en silduk går betydligt fortare och ger lika bra resultat.

Så kan du använda din hemgjorda örtolja

Toppa en sallad eller ringla på toppen av en kall sås, det ser väldigt fint ut och lyfter såsen. Ringla över pasta eller ugnsrostade grönsaker efter att de är klara. Eller överraska med gröna våfflor med läcker smak av oljan. Du kan använda den till det mesta utom att steka med den.

Den hemgjorda örtoljan håller dock bara någon vecka i kylen.

– Lägg in den i frysen, då klarar den sig i någon månad, konstaterar Anders och fortsätter:

– Vill du göra något mer beständigt är örtsalt en riktig höjdare.

 

Så gör du ett läckert örtsalt

  1. Repa 1 liter örter. Var inte rädd att ta med eventuella blommor.
  2. Lägg i en mixer tillsammans med 2 dl vanligt grovsalt och mixa till en grön massa.
  3. Lägg ut på en ugnsform och torka i ugnen i 50 grader tills det är torrt, cirka en timme.
  4. Lägg tillbaka i mixern och kör tills det är finfördelat.
  5. Lägg i en burk med lock. Örtsaltet håller i cirka ett halvår.

För dagen använder Anders dragon, oregano, salvia, persilja och sydamerikansk storbladig oregano.

– Variera örter efter egen smak och vad du har hemma som behöver tas om hand. Precis som med örtoljan är citron och vitlök bra att komplettera och variera med.

Koriander och basilika av olika slag hör till Anders favoritörter.

– Syran i oxalis är också god och den är vacker som garnering med sina mörkröda blad.

Vad är en ört?

  • En ört är en växt med oförvedad stam, det vill säga saknar bark och ved.
  • I matlagning avses blad från växter som ger smak och färg.
  • Örter kan användas färska till skillnad från kryddor, som alltid är torkade.
  • Kryddor kan komma från vilka växter och växtdelar som helst: bark (t ex kanel), bär (t ex peppar) och blad (t ex timjan, som färsk kallas ört).

 

Text: Lars Wirtén

Foto: Caroline Tengen

 

Recept

Örtolja

70 g örter, rucola och spenatblad.

1 vitlöksklyfta.

1 nypa salt.

2 dl rapsolja eller olivolja.

 

Hetta upp olja till 65°C, kör alla ingredienser i en mixer, slå i oljan och mixa till en slät, grön olja.

 

Gröna våfflor

– lagom till cirka 15 våfflor –

 

7,5 dl vetemjöl.

1 tsk salt.

2 tsk bakpulver.

1 l standardmjölk.

4 st ägg.

1 dl örtolja.

 

Blanda samman all till en jämn och fin våffelsmet. Hetta upp ett våffeljärn och smörj det med lite matfett, grädda frasiga våfflor och servera genast med goda tillbehör.

 

Kronärtskocka & parmesandipp

1 burk kronärtskockshjärtan i vatten.

1 msk vitlök, finhackad.

2 msk kruspersilja, färsk, finhackad.

1 msk citronskal, finrivet av ekologiska citroner.

1 dl finriven parmesanost.

1.5 dl crème fraiche, 34%.

Salt och svartpeppar.

Örtolja.

 

  1. Låt kronärtskockorna rinna av ordentligt i en sil.
  2. Lägg allt i mixern och mixa till en slät sås, smaka av med salt och peppar.
  3. Ringla örtolja över.
  4. Servera till färska grönsaker, till exempel morot, och tunnbröd.

 

Anders Tegnér

Anders har jobbat som kock i över 30 år. Han har erfarenhet av allt från bra krogar till storkök och utvecklingskök i livsmedelsindustrin. Anders utgångspunkt är att laga mat från grunden med färska råvaror, men förstår behovet av genvägar till god vardagsmat. Därför delar han med sig av sin matlagning och tipsar om goda såser på Blå Bands blogg.

 

Missa inga inlägg från Tegnérs kök. Prenumerera på bloggen!