Tegnérs kök: Krämig one pot pasta – perfekt för utflykten och lunchlådan

En tomatbaserad eller krämig one pot pasta är som gjord för den snabba vardagsmaten och för att fylla matlådorna till vinterns utflykter. Enkelt och snabbt att laga och allt i ett, vilket gör den perfekt för en mattermos när vi åker på tur i vinterlandskapet. Och lika bra för att ha morgondagens lunchlåda redo mitt i hemarbetet.

 

Idén med så kallade one pots är att endast använda ett kärl för hela rätten, som sedan är klar för servering direkt från spisen. Det här är inget nytt, även om begreppet one pot trendar för fullt. Klassiska one pots är chiligrytor, risotto, paella och pyttipanna (såvida du inte vill ha ett stekt ägg till pytten…). Även grytor där potatis eller bönor får koka med sista stunden blir en one pot.

På senare år har det blivit populärt att koka pasta tillsammans med övriga ingredienser. Det är inte svårt att förstå varför. Det går lätt och snabbt och minimerar mängden disk.

– Det man får på köket är att stärkelsen som kokar ur pastan reder såsen och ger den fin konsistens, förklarar Anders Tegnér.

Krämig currysås

Ett sätt att piffa till en one pot är att använda en torkad sås som smaksättare och konsistensgivare. Kyckling och currysås är en klassisk kombination. Genom att använda en torkad sås ger du pastagrytan en fin krämighet som håller ihop rätten till en enhet. Se recept sist i inlägget.

Enkelt med tomater

En annan pastarätt som passar bra till en one pot är spagetti med tomatsås. Men varför bara tomatsås kanske du undrar, blir det inte lite torftigt?

– Inte alls. Det blir oerhört gott, just för att det är så enkelt med få smaker, säger Anders medan han krossar vitlöksklyftor lätt med bredsidan av sin kockkniv innan han hackar den enligt receptet sist i inlägget.


Fem tips till utflykten

One pot pasta är som sagt perfekt till utflykter och friluftsliv. Men det är ju inte bara maten som gör en lyckad utflykt. Här är ytterligare fem tips som gör utflykten till en härlig upplevelse:

  • Hört talas om spork? Det är en kombinerad sked, kniv och gaffel i ett och samma bestick. Perfekt på utflykten och en one pot pasta.
  • Små sittunderlag. Små rektangulära sittunderlag smiter lätt med i ryggsäcken. Låt det alltid ligga i ryggan så riskerar du inte att stå utan något torrt och varmt att sitta på.
  • Kåsor för både mat och dricka. Smart packning till utflykten handlar om att minimera. En kåsa funkar lika bra som skål och mugg.
  • Bra ryggsäckar. Små kompakta ryggsäckar med ordentliga spännen både vid midjan och över bröstet gör ditt steg lätt. Glöm inte ett skyddande regnöverdrag om vädergudarna inte står dig bi.
  • Solglasögon. Det här är en detalj som kan vara lätt att glömma hemma, framför allt på vinterhalvåret. Sol och snö är en härlig men ack så bländande kombination.

Text: Lars Wirtén 

Foto: Caroline Tengen

Recept

One pot spagetti med tomat och vitlök

4 personer

300 gram spagetti

1 gul lök

2 klyftor vitlök

2 msk olivolja

4 dl krossad tomat

8 dl vatten

2 msk Touch of Taste Eko Grönsaksfond

Salt, svartpeppar och färska örter

Gör så här

  1. Finhacka lök och vitlök och fräs sakta i olivoljan.
  2. Slå i krossade tomater, fond och vatten.
  3. Låt det koka upp och rör i spagettin. Låt koka under lock i 8-10 minuter tills pastan är al dente.
  4. Smaka av med salt, peppar, fond och hackade färska örter. Servera direkt.

Krämig one pot pasta med kycklingcurry

4 personer

400 gram kyckling i centimeterstora bitar

300 gram fusilli

1 gul lök

2 klyftor vitlök

2 msk olivolja

2 påsar Blå Band currysås

7 dl vatten

Salt, svartpeppar och färska örter

Gör så här

  1. Finhacka lök och vitlök.
  2. Fräs det sakta tillsammans med kycklingen i olivoljan.
  3. Slå i vattnet, koka upp och rör i currysåsen och fusillin. Låt koka under lock i 10-12 minuter tills pastan är al dente. Rör om med jämna mellanrum så att det inte bränns vid.
  4. Smaka av med salt, peppar och hackade färska örter. Servera direkt.

 

Missa inga inlägg från Tegnérs kök, Tegnérs såser och Tegnérs soppor. Prenumerera på bloggen!

 

Anders Tegnér

Anders har jobbat som kock i över 30 år. Han har erfarenhet av allt från bra krogar till storkök och utvecklingskök i livsmedelsindustrin. Anders utgångspunkt är att laga mat från grunden med färska råvaror, men förstår behovet av genvägar till god vardagsmat. Därför delar han med sig av sin matlagning och tipsar om goda såser på Blå Bands blogg.