En tomatbaserad eller krämig one pot pasta är som gjord för den snabba vardagsmaten och för att fylla matlådorna till vinterns utflykter. Enkelt och snabbt att laga och allt i ett, vilket gör den perfekt för en mattermos när vi åker på tur i vinterlandskapet. Och lika bra för att ha morgondagens lunchlåda redo mitt i hemarbetet.
Idén med så kallade one pots är att endast använda ett kärl för hela rätten, som sedan är klar för servering direkt från spisen. Det här är inget nytt, även om begreppet one pot trendar för fullt. Klassiska one pots är chiligrytor, risotto, paella och pyttipanna (såvida du inte vill ha ett stekt ägg till pytten…). Även grytor där potatis eller bönor får koka med sista stunden blir en one pot.
På senare år har det blivit populärt att koka pasta tillsammans med övriga ingredienser. Det är inte svårt att förstå varför. Det går lätt och snabbt och minimerar mängden disk.
– Det man får på köket är att stärkelsen som kokar ur pastan reder såsen och ger den fin konsistens, förklarar Anders Tegnér.

Krämig currysås
Enkelt med tomater

Fem tips till utflykten
1 Hört talas om spork? Det är en kombinerad sked, kniv och gaffel i ett och samma bestick. Perfekt på utflykten och en one pot pasta.
2 Små sittunderlag. Små rektangulära sittunderlag smiter lätt med i ryggsäcken. Låt det alltid ligga i ryggan så riskerar du inte att stå utan något torrt och varmt att sitta på.
3 Kåsor för både mat och dricka. Smart packning till utflykten handlar om att minimera. En kåsa funkar lika bra som skål och mugg.
4 Bra ryggsäckar. Små kompakta ryggsäckar med ordentliga spännen både vid midjan och över bröstet gör ditt steg lätt. Glöm inte ett skyddande regnöverdrag om vädergudarna inte står dig bi.
5 Solglasögon. Det här är en detalj som kan vara lätt att glömma hemma, framför allt på vinterhalvåret. Sol och snö är en härlig men ack så bländande kombination.

Anders Tegner
Anders har jobbat som kock i över 30 år. Han har erfarenhet av allt från bra krogar till storkök och utvecklingskök i livsmedelsindustrin.
Anders utgångspunkt är att laga mat från grunden med färska råvaror, men förstår behovet av genvägar till god vardagsmat. Därför delar han med sig av sin matlagning och tipsar om goda såser på Blå Bands blogg.