Tegnérs kök: Grillpremiär med pimpade korvar, halloumiburgare och läckra pinnbröd med kanelsocker

På Valborgsmässoafton tänder vi eldar och firar in vårens och ljusets ankomst genom att elda upp det gamla och ge plats åt det nya. För många innebär Valborg också grillpremiär. Häng med när vi plockar fram grillen, pimpar korvar och lägger annat gott över glöden.

I det här inlägget grillar vår kock Anders Tegnér korvar, halloumiburgare och sallad och fixar pinnbröd rullade i kanelsocker. Gå direkt till recepten om du är hungrig redan nu!

Vårt firande och festande kopplat till eldar i månadsskiftet april-maj går långt tillbaka till förkristen tid. På den tiden ansågs gränsen mellan levande och döda vara som svagast denna natt. Det förklarar kanske kopplingen i kristen tid till häxor som flyger på kvastar till gamla offerplatser för att fira med djävulen. Med kristnandet kom firandet att kretsa kring det tyska helgonet Sankta Walpurgis, Valborg, som helgonförklarades den 1 maj.

Men i grund och botten handlar Valborgsmässofirandet om att elda upp vinterns skräp från gårdar, skog och mark och att solen äntligen värmer och skänker oss de magiska, nordiska vårkvällarna och sommarnätterna.

Detta andra pandemiår, 2021, får vi åter fira i det lilla formatet med den närmaste kretsen. Vad passar då bättre än att ta fram grillen och komplettera med en minield i ett eldfat eller en eldkorg och låta barnen grilla pinnbröd!?

Hjälp – gallret är en rostig katastrof!

Du kanske känner igen det: Förväntansfullt går du till förrådet och plockar fram grillen och alla dess tillbehör. Du har skaffat nytt, fräscht kol, står beredd med grilltändaren, lyfter på locket och möts av den sorgliga synen: ett rostigt grillgaller, kanske med de inbrända, svarta resterna från höstens sista grillning kvar som en oönskad påminnelse om att även den här grillsäsongen kommer att få ett slut. Gallret ser ut att vara bortom all räddning.

Hur gör du nu? Maten är förberedd, gästerna skålar i välkomstdrinken och där står du med ett stycke skrot i handen och ler urskuldande.

Vår kock och grillentusiast Anders Tegnér vet precis hur du löser det snabbt med hjälp av lök och olja

1 Tänd grillen.

2 Lägg på det smutsiga, rostiga gallret. Vänta och låt det blir ordentligt hett i grillen.

3 Borsta rent det heta gallret med en bra grillborste.

4 Sätt en gaffel i en halv gul lök, doppa löken i olja och gnid gallret med löken. (Se upp för uppflammande eldslågor!) Kombinationen olja och lök gör att det du grillar inte fastnar på gallret.

5 Nu är du redo att grilla!

Pimpa dina korvar med krisp och sås

Till Valborg väljer Anders att ha fokus på barnen, då det i mångt och mycket är en familjefest. Grillad korv är en klassiker som de flesta har ätit som barn, och i sin tur serverar sina egna barn. Det är en given succé. Men korven behöver inte serveras som traditionen bjuder, med bara senap och ketchup.

– Prova att snitta upp korven längsmed och fyll med en god, kall sås toppad med nötter, solroskärnor, svarta sesamfrön eller något annat krispigt. Du kan också variera med att servera i minibaguetter som är fylligare och mer mättande. Värm bröden hastigt på grillen, så får de en knaprig yta och en nybakad känsla, säger Anders.

– Barnen gillar oftast vanlig grillkorv bäst. Men komplettera med varianter som chorizo, lammkorv eller färskkorv till de vuxna. Det finns massor av spännande korv att välja bland i dag.

Pimpad grillkorv tips

1 Snitta de grillade korvarna och fyll med olika kalla såser, till exempel Blå Band Greek eller BBQ Burger.

2 Toppa med lätt rostade nötter, kärnor eller frön. Ett annat tips är att skära små brödtärningar och steka dem i olivolja.

3 Det är även gott att toppa med tunt skivad lök och fänkål som legat i isvatten i tio minuter.

4 Servera i korvbröd eller minibaguetter som du har värmt hastigt på grillen.

Lägg salladen på grillen!

För vegetarianen gör Anders miniburgare av halloumiost som han serverar med picklade tomater eller något annat inlagt.

– Det är superenkelt, bara skiva tomaterna och lägg i en 1-2-3-lag en halvtimme innan.

Vid sidan av korven och halloumin överraskar Anders med att lägga sallad på grillen. Hur funkar det, går det verkligen att grilla sallad?

– Absolut, de mer fasta sorterna som isberg, roman och endiv går alldeles utmärkt att grilla. Det ger en fin sötma och grillsmak som matchar det övriga från grillen.

Anders allmänna grilltips

  1. Gallret ska alltid vara hett innan du lägger på maten.
  2. Vänta med att lägga på maten tills kolen glöder och har fått en grå yta av aska.
  3. Om du grillar direkt över glöden ska det vara ordentligt hett. Håll handen strax ovanför gallret. Det ska vara så hett att du genast vill ta bort den.
  4. Om du inte har gasolgrill, använd klotgrill med lock för att reglera värmen under grillningen.
  5. Använd rejäla grillredskap med långa skaft: stekspade, gaffel och tång är de viktigaste.
  6. Se till att ha avställningsytor i direkt anslutning till grillen.

När du har grillat klart

  • Gör rent gallret så att du inte möts av samma rostiga syn nästa gång. Borsta av det medan det fortfarande är varmt.
  • Låt kolen brinna ut helt efter grillningen.
  • När grillen har svalnat, täck över den med ett skydd mot regn.
  • Innan nästa grillning är det viktigt att tömma grillen på alla aska, så att luften cirkulerar som den ska i grillen.

Anders Tegner

Anders har jobbat som kock i över 30 år. Han har erfarenhet av allt från bra krogar till storkök och utvecklingskök i livsmedelsindustrin.

Anders utgångspunkt är att laga mat från grunden med färska råvaror, men förstår behovet av genvägar till god vardagsmat. Därför delar han med sig av sin matlagning och tipsar om goda såser på Blå Bands blogg.

Tillhörande Recept

TACK FÖR ATT DU
KONTAKTAR OSS!

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Hälsningar Teamet på Blå Band