Spansk gazpacho för heta sommardagar

Kalla soppor är gott som mellanmål eller en lätt lunch varma dagar. I Norden är nypon- och blåbärssoppa populära klassiker. Spanjorerna älskar sin läskande gazpacho som finns i ett otal varianter. Den enklare salmorejo är min personliga favorit.

Den kalla spanska soppan gazpacho har sitt ursprung i landets sydligaste del, Andalusien. Det finns massor av olika recept och varianter, men basen består oftast av färsk tomat, gurka, vitlök och olivolja. Därutöver kan du lägga till nästan vad du vill som du tycker om. Paprika är vanligt, men det finns varianter med räkor, kräftstjärtar och till och med skinka. Själv föredrar jag den helvegetarisk toppad med brödkrutonger.

En del låter brödet vara en del av den mixade soppan, men då är man snarare inne på en annan spansk, kall soppa som jag tycker är ännu godare: salmorejo. Dess bas består av bröd som blötläggs, färska tomater, vitlök, sherryvinäger och olivolja och serveras med hackat ägg. Lik gazapchon, men lite enklare i sitt utförande.

Ta det försiktigt med vitlöken

Om du har en riktigt bra olivolja kan du låta den spela huvudrollen i såväl salmorejo som gazpacho. Men eftersom gazpachon i allmänhet innehåller fler ingredienser, träder olivoljans karaktär tydligare fram i en salmorejo.

Jag älskar vitlök, men i gazpachon tycker jag att du ska vara lite försiktig, eftersom den är rå. Den blir lätt för dominant och har du i för mycket rå vitlök kan du få ont i magen.

Blomkålsris ger nordisk touch

Ett tips är att lägga i stekt eller rå blomkålsris, det vill säga riven blomkål, i olivolja och röra ner i gazpachon. Det ger lite mer substans och gör soppan mer mättande samtidigt som den får en touch av det nordiska köket.

Servera i skål och toppa med brödkrutonger och örter. Eller varför inte servera den festligt likt en drink? Häll upp gazpachon i glas och servera med ett skaft stjälkselleri i, à la Bloody Mary. Festen kan börja!

Anders Tegner

Anders har jobbat som kock i över 30 år. Han har erfarenhet av allt från bra krogar till storkök och utvecklingskök i livsmedelsindustrin.

Anders utgångspunkt är att laga mat från grunden med färska råvaror, men förstår behovet av genvägar till god vardagsmat. Därför delar han med sig av sin matlagning och tipsar om goda såser på Blå Bands blogg.

Tillhörande Recept

TACK FÖR ATT DU
KONTAKTAR OSS!

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Hälsningar Teamet på Blå Band