Somrig pastasallad för alla tillfällen – lika bra dagen efter

En av mina personliga sommarfavoriter är pastasalladen. Så enkel att svänga ihop, samtidigt mättande och perfekt för alla typer av utflykter. Möjligheten att variera är närmast oändlig och sommarens färska grönsaker och frukter passar perfekt i en pastasallad. Anders Tegnér håller med och går loss bland skruvar, snäckor och pennor och bygger några somriga pastasallader.

Alla som idrottar vet att pasta är sprängfyllt av kolhydrater. Inför prestationer är pasta ett vanligt sätt att fylla på energidepåerna. Därför behöver pastan kompletteras med proteiner för att salladen ska bli en näringsriktig måltid. Det kan vara kyckling, tofu, bönor, ägg, halloumi eller andra typer av ost. Grönsaker bidrar med vitaminerna. Tillsammans med pastan utgör dessa delar relativt mjuka och lättuggade ingredienser.

– Därför behöver du tillföra något med hårdare konsistens när du bygger din pastasallad. Det kan vara frön, nötter, krutonger eller kanske råa grönsaker, säger Anders Tegnér.

Se upp med salladsbladen

Salladsblad ser alltid trevligt ut, men här gäller det att se upp lite.

– Om du vill kunna spara salladen till exempelvis lunch dagen efter, är bladsallad inget bra val. Den blir mjuk och blöt då den bryts ner av syrorna i dressingen. Även om du serverar dressingen vid sidan av blir det samma effekt av oljan och saltet på pastan.

Om du vill ha gröna blad i pastasalladen rekommenderar Anders istället spenat och ruccola, eftersom vi upplever dem som goda även när de är mjuka.

Därför har pastasorten betydelse

Basen i pastasalladen är givetvis själva pastan. Spelar det då någon roll vilken sort vi använder? Pasta som pasta kan man tro. Men faktiskt har det viss betydelse för slutresultatet. Jag har exempelvis aldrig sett pastasallad baserad på spaghetti eller tagliatelle.

– Det beror på att slät pasta inte fångar upp smakerna lika bra som snäckor, skruvar och pennor, förklarar Anders Tegnér.

Hans personliga favorit till pastasalladen är strozzapreti; vikta pastarutor med lagom mycket veck och ojämnheter för att hålla kvar smaker från olja och dressing. Just oljan är viktig i pastasalladen, påpekar Anders.

– Oljan utgör en stor del av smaken så unna dig gärna en lite extra god olivolja. Då kan du nöja dig med olja i salladen och servera en kall, krämig sås vid sidan av. Den kalla såsen är ett perfekt tillbehör som ger pastasalladen en smaskig krämighet.

Pastasallad perfekt till lunch dagen efter

Pastasallad har många användningsområden, inte minst till picknick, skolutflykter och som snabb vardagsmat för lata sommardagar. En pastasallad räcker dessutom enkelt till nästa dags lunch. Den är lätt att tillaga, billig och mättande.

– Den är också en given bas på buffén och ett gott tillbehör till grillat. Själv serverar jag gärna det grillade på en pastasallad, berättar Anders.

Tre varianter av pastasallad

I dag bygger Anders tre olika varianter på pastasallad:

  1. Medelhavssallad med grillad halloumi och soltorkad tomat.
  2. Asiatisk sallad med tofu, snabbwokade grönsaker och en dressing baserad på fisksås, chili och sesamolja.
  3. Fruktig kycklingsallad med papaya och mango.
Somrig och fräsch pastasallad med Blå Bands Greek Garlic and herbs

Tänk gärna närodlat

Anders påminner dock om att tänka på säsong. Papaya och mango är läckra och går troligen att få tag på året runt, men håll även ögonen öppna för det närodlade.

– Om du har några fina svenska äpplen eller päron tillhands, använd dem. De ger dessutom salladen en välkommen krispighet.

– Ett tips om du använder tofu är att slå saltat, kokande vatten över tofun och låt stå i en kvart innan du steker den. Då håller tofun ihop fint, annars går den lätt sönder och fastnar i pannan.

 

Anders Tegner

Anders har jobbat som kock i över 30 år. Han har erfarenhet av allt från bra krogar till storkök och utvecklingskök i livsmedelsindustrin.

Anders utgångspunkt är att laga mat från grunden med färska råvaror, men förstår behovet av genvägar till god vardagsmat. Därför delar han med sig av sin matlagning och tipsar om goda såser på Blå Bands blogg.

Tillhörande Recept

TACK FÖR ATT DU
KONTAKTAR OSS!

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Hälsningar Teamet på Blå Band