Snabbrimmad grillad lax med chilikryddning och grillad citron

En snabbrimmad grillad hel laxfilé är ett enkelt recept på en lyckad sommarmiddag vid grillen. Genom att rimma den först blir köttet mer spänstigt och smakrikt. Sätt krydda och färg på det hela med chiliflakes och grillade citroner!

När du ska grilla en hel laxfilé bör du grilla indirekt, det vill säga inte direkt över glöden, och under lock.

– Det finns särskilda korgar för detta där man lägger grillkolen, men det går bra att bara skjuta kolen åt varsin sida av grillen. Om du använder korgar bör du tända kolen i en tändskorsten så att du sedan kan hälla över den glödande kolen i korgarna, förklarar Anders Tegnér samtidigt som han är i full färd att få fyr på kolen.

Anders använder vanlig grillkol (FSC-märkt såklart!). Själv trodde jag att det var briketter som gällde vid indirekt grillning.

– Om du ska grilla länge, vilket oftast är fallet med indirekt grillning, ska du använda briketter. Men laxen behöver bara ligga en halvtimme ungefär på gallret och då är kol ett bättre val.

Står du redan vid grillen? Gå direkt till receptet!

Snabbrimma laxen innan du grillar

Att rimma fisk är ett enkelt sätt att lyfta både smak och konsistens. Det finns två olika sätt att rimma: i en saltlake eller genom torrsaltning. Med en saltlake räcker det att du rimmar den i en halvtimme. Torrsaltningen innebär att du helt enkelt strör salt över fisken, då behöver den rimma någon timme eller två innan du lägger fisken på grillen.

Pensla skinnsidan med olja innan du lägger laxen på grillgallret. Lägg sedan på locket och reglera luftintaget utifrån värmen i grillen.

– Är det riktigt hett när du lägger på laxen kan du börja med helt stängda ventiler som du öppnar upp efter en minut eller två, tipsar Anders.

Sätt krydda på den grillade laxen

Självklart ska du även krydda laxen – men vänta med kryddningen till strax innan fisken är klar.

– Jag vill få lite hetta och karaktär över laxen så jag strör chiliflakes över, tar några tag med svartpepparkvarnen och toppar med örter som dragon och oregano.

Använd färska örter och en ljuvlig, aptitretande doft kommer att sprida sig lagom till serveringen. Anders lägger även citronhalvor på grillen till dess ytor är riktigt gyllenbruna. Hettan gör att citronen karamelliserar på ytan, vilket ger ett inslag av sötma mitt i det sura. Men tanken är inte att citronerna ska ätas hela.

– Pressa den grillade citronen över fisken vid serveringen. Grillningen gör att du får en något mjukare och rundare citronsmak. Om citronens yta bränns gör det inget. Det är saften som ska användas, förklarar Anders.

Grilla vitlöken till aiolin

Anders serverar den snabbrimmade grillade laxen med en varm potatissallad och aioli. Om du inte använder en färdig aioli, som Blå Band Aioli Garlic & Mayo, är Anders stalltips att grilla en hel vitlök tillsammans med laxen.

– Grillad vitlök ger en mycket mjukare och rundare smak än rå. Skär bort botten och ställ den hela vitlöken direkt på gallret. Ta vitlöken från grillen tio minuter innan laxen är klar och slå aiolin.

Hjälp – gallret är en rostig katastrof!

Du är nog inte den första som lyfter på locket till grillen och möts av en sorglig syn: ett rostigt grillgaller, kanske med de inbrända svarta resterna från förra grillningen kvar. Gallret ser ut att vara bortom all räddning. Hur gör du nu? Och hur ska du göra för att samma sak inte ska hända igen? Anders Tegnér vet precis hur du löser det snabbt med hjälp av lök och olja:

  1. Tänd grillen.
  2. Lägg på det smutsiga, rostiga gallret. Vänta och låt det blir ordentligt hett i grillen.
  3. Borsta rent det heta gallret med en bra grillborste.
  4. Sätt en gaffel i en halv gul lök, doppa löken i olja och gnid gallret med löken. (Se upp för uppflammande eldslågor!) Kombinationen olja och lök gör att det du grillar inte fastnar på gallret.
  5. Nu är du redo att grilla!

Anders allmänna grilltips

  1. Gallret ska alltid vara hett innan du lägger på maten.
  2. Vänta med att lägga på maten tills kolen glöder och har fått en grå yta av aska.
  3. Om du grillar direkt över glöden ska det vara ordentligt hett. Håll handen strax ovanför gallret. Det ska vara så hett att du genast vill ta bort den.
  4. Om du inte har gasolgrill, använd klotgrill med lock för att reglera värmen under grillningen.
  5. Använd rejäla grillredskap med långa skaft: stekspade och tång är de viktigaste.
  6. Se till att ha avställningsytor i direkt anslutning till grillen.

När du har grillat klart

  1. Gör rent gallret så att du inte möts av inbrända matrester nästa gång. Borsta av det medan det fortfarande är varmt.
  2. Låt kolen brinna ut helt efter grillningen.
  3. När grillen har svalnat, täck över den med ett skydd mot regn.
  4. Innan nästa grillning är det viktigt att tömma grillen på alla aska, så att luften cirkulerar som den ska i grillen.

Anders Tegner

Anders har jobbat som kock i över 30 år. Han har erfarenhet av allt från bra krogar till storkök och utvecklingskök i livsmedelsindustrin.

Anders utgångspunkt är att laga mat från grunden med färska råvaror, men förstår behovet av genvägar till god vardagsmat. Därför delar han med sig av sin matlagning och tipsar om goda såser på Blå Bands blogg.

Tillhörande Recept

TACK FÖR ATT DU
KONTAKTAR OSS!

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Hälsningar Teamet på Blå Band