Så gör du en läskande milkshake – och barnsliga burgare

Frågan är om det finns något mer läskande och somrigt än en iskall milkshake. Lite orättvist bortglömd och förvisad till snabbmatsmenyerna – men en given sommarsuccé hos både barn och vuxna.

Anders Tegnér passar på att plocka fram barnasinnet och gör rymd-, kanin- och grodburgare att servera till shaken.

Milkshaken förknippas med den amerikanska populärkulturens segertåg över världen på 1950-talet. Men den har en längre historia än så. Milkshaken började dyka upp i USA redan i slutet på 1800-talet. Men då var det fråga om en helt annan dryck med föga gemensamt med dagens glassdryck. Många gånger innehöll den whiskey och ägg och serverades som en typ av äggtoddy.

Just glassen hamnade i shaken runt 1920 i samband med att mixern uppfanns, men fick ett större genomslag i samband med kyl- och frysteknikens genombrott i slutet av 1930-talet. En milkshake med glass kallades då ”frosted”, men på 1950-talet var glass en naturlig del av milkshaken. Sedan dess består en milkshake av tre grundingredienser: mjölk, glass samt bär, frukt eller annan smaksättare som choklad.

Var generös med glassen

Hemligheten med en riktigt lyckad milkshake är konsistensen, menar Anders Tegnér.

– Det gäller att få den bubblig och samtidigt så där härligt seg och kall.

Var generös med glassen, välj helst riktig gräddglass och använd standardmjölk är Anders grundtips.

– Se upp bara så att du inte mixar för länge, då blir den för lös och varm.

När det gäller smaksättningen är det fritt fram att vara kreativ. Allt går i princip att använda utifrån egna smakpreferenser.

– Min sommarfavorit är jordgubbsshake och då förhöjer jag smaken genom att använda både jordgubbsglass och färska jordgubbar. Andra smakfavoriter är choklad/banan och blåbär.

Kom ihåg toppningen

En milkshake som serveras i glas blir ännu mer aptitlig och aptitretande om den toppas med något gott som krossade havre- eller chokladkex, olika former av strössel eller hyvlad choklad.

– Till jordgubbsshaken smälter jag vit choklad som jag doppar glasens kanter i och garnerar med strössel. Det blir jättefint på ett enkelt sätt.

Överraska som alkoholfri drink

En milkshake är ett trevligt och oväntat alkoholfritt alternativ till drink före maten. Men servera då i lite mindre glas, annars är risken stor att dina gäster är mätta redan innan de har hunnit sätta sig runt bordet.

– Jag tycker också det är en suveränt god måltidsdryck på sommaren, säger Anders.

Barnsliga burgare

Och vad passar bättre att servera till milkshakes än burgare? Anders blir barnsligt inspirerad av jordgubbsshaken och börjar skapa roliga burgare för barnen framför grillen. Gröna oliver med piemento på tandpetare som körs ner i hamburgerbrödet blir läskiga ögon på en rymdvarelse, en bit gurka hyvlad på längden blir tungan på en spexig groda och två salladsblad formar ett par kaninöron.

– Det tar inte många minuter extra men inkluderar barnen i måltiden på ett roligt sätt, säger Anders och skrattar när han lyckas få grodburgarens gurktunga på plats.

Så tillåt dig att vara lite barnslig och nostalgisk i sommar. Fram med mixer, glass, mjölk och säsongens bär och släpp loss vid grillen tillsammans med alla andra barnasinnen i din närhet!

Anders Tegner

Anders har jobbat som kock i över 30 år. Han har erfarenhet av allt från bra krogar till storkök och utvecklingskök i livsmedelsindustrin.

Anders utgångspunkt är att laga mat från grunden med färska råvaror, men förstår behovet av genvägar till god vardagsmat. Därför delar han med sig av sin matlagning och tipsar om goda såser på Blå Bands blogg.

Tillhörande Recept

TACK FÖR ATT DU
KONTAKTAR OSS!

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Hälsningar Teamet på Blå Band