Pastagratäng – barnfamiljens bästa vän

Pastagratänger är en enkel och snabblagad vardagsräddare som både barn och vuxna gillar. Använd en Blå Band torr soppa som fyllning så får du en härligt, krämig gratäng fylld av goda smaker. Vi väljer gnocchi med ost- och broccolisoppa en onsdagseftermiddag när vintermörkret omsluter oss.

Gnocchi (uttalas njokki) är en speciell och spännande form av pasta. I stället för att vara gjord på durumvete, som i princip all annan pasta, är gnocchi i regel gjord på potatis. I Italien görs den även på till exempel mannagryn, vetemjöl eller brödbitar. Just mannagryn anses vara det äldsta receptet och härstammar från romartiden. Vilken huvudråvara som används i gnocchi beror på i vilken region i Italien du befinner dig. Potatisreceptet är det som har blivit en form av standard och som har nått internationell spridning.

Så enkelt det kan bli

För pastagratängen använder du färsk gnocchi som du lägger direkt i formen. Det kan inte bli enklare, du behöver inte ens koka pastan! Gnocchi suger upp soppan perfekt och gör gratängen krämig och fin. Om du använder vanlig pasta behöver du tillsätta lite mer vatten.

Servera med råkost och charkuterier

Till pastagratängen serverar du något som bryter av i konsistens och/eller smak. En råkostsallad på vitkål eller morötter är supernyttigt och passar även i smak. Olika charkprodukter som lufttorkad skinka, bacon eller salami passar också bra till. Eller som en del av själva gratängen, du kan variera gratängerna närmast i det oändliga utifrån din egen smak.

Sju saker du kan göra medan gratängen är i ugnen

Pastagratänger lagar sig själva i ugnen. Bara strö över lite riven ost och gratinera i ugn 15-20 minuter. Under tiden kan du passa på att göra andra roliga eller nyttiga saker:

1 Diska undan.

2 Meditera i tio minuter.

3 Ring din mamma eller pappa.

4Hämta barnen från deras aktiviteter.

5 Gå en sväng med hunden.

6 Fyll en tvättmaskin.

7 Gör en sjuminuters workout.

Anders Tegner

Anders har jobbat som kock i över 30 år. Han har erfarenhet av allt från bra krogar till storkök och utvecklingskök i livsmedelsindustrin.

Anders utgångspunkt är att laga mat från grunden med färska råvaror, men förstår behovet av genvägar till god vardagsmat. Därför delar han med sig av sin matlagning och tipsar om goda såser på Blå Bands blogg.

Tillhörande Recept

TACK FÖR ATT DU
KONTAKTAR OSS!

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Hälsningar Teamet på Blå Band