Mexikanska enchiladas – ger dig tid över till annat

Variera fredagarnas taco-mys med mexikanska enchiladas; gratinerade fyllda tortillas. Med Blå Band Mexican gryta får du en komplett taco-fyllning med ris och röda bönor, som sig bör i en matig, mexikansk enchilada.

Tacos har blivit ett samlingsbegrepp för den del av det mexikanska köket där maten serveras i olika former av tortillas, ett mjukt tunnbröd bakat på majs- eller vetemjöl. Egentligen är detta ingen renodlad mexikansk mat, utan så kallad tex-mex, en blandning av mattraditioner från Mexico och Texas.

Tacos, som är spanska för ”bunt” eller ”kloss”, avser små fyllda, torkade tortillas. Dessa har karaktären av plockmat, där fyllningarna kan varieras på många olika sätt.

I Sverige är det vanligaste sättet att äta tacos i själva verket en burrito: ett ihoprullat tortillabröd, oftast fyllt med tacokryddad köttfärs, sallad, gurka, tomat, majs, ost och toppad med någon form av tacosås eller guacamole.

Lägg ost även på insidan av tortillan!

En mexikansk enchilada är en tortilla som lindas kring fyllningen, läggs i en form och gratineras med ost och kanske lite extra sås i ugnen. Blå Band Mexican gryta passar bra för enchiladas, då den matiga fyllningen fungerar fint med gratineringen. En färdig grytmix som gratineras i ugnen ger dig dessutom tid över till annat.

Enchiladas är även en perfekt rätt för att ta tillvara överbliven tacofyllning eller pastasås.

Tips: För att få härligt krämiga enchiladas, lägg lite riven ost eller bred philadelphiaost på insidan av bröden, innan du fyller med den mexikanska grytan.

Välj bananschalottenlök

Servera enchiladas med hackade grönsaker som tomat, gul paprika, gurka och bananschalottenlök. Det sistnämnda är ett bra tips om du vill undvika den skarpare smaken i vanlig gul lök. Bananschalottenlök är enkel att skala och hacka, då den inte har klyftor som den vanliga schalottenlöken. Här är det viktigt att ha en bra skarp kniv, så se till att ha en liten knivslip i kökslådan!

Överraska med blåa chips

Sist men inte minst: servera enchiladas tillsammans med goda tortillachips. Och vill du överraska, välj blåa tortillachips! Jodå, det finns och chipsen är faktiskt gjorda av majs som är blå. Blå majs är en gammal, traditionell majssort som är vanlig i det mexikanska köket. Det är alltså inga konstgjorda färgämnen inblandade i de blå chipsen. Blå majs innehåller dessutom mer protein än vanlig gul majs. Najs!

Anders Tegner

Anders har jobbat som kock i över 30 år. Han har erfarenhet av allt från bra krogar till storkök och utvecklingskök i livsmedelsindustrin.

Anders utgångspunkt är att laga mat från grunden med färska råvaror, men förstår behovet av genvägar till god vardagsmat. Därför delar han med sig av sin matlagning och tipsar om goda såser på Blå Bands blogg.

Tillhörande Recept

TACK FÖR ATT DU
KONTAKTAR OSS!

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Hälsningar Teamet på Blå Band

Prenumerera på vår blogg

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.