Italiensk gryta med krispiga grönsaker – klart på nolltid!

Ont om tid? Ingen inspiration till egen matlagning? Testa Blå Band Italiensk gryta med kycklingfärs och toppa med krispiga grönsaker. Klart på nolltid!

Blå Bands torra grytor innehåller allt utom valfri färs. Komplettera med nöt-, bland-, lamm-, kyckling- eller vegofärs, beroende på vad du känner för i stunden. Vi väljer att göra grytan på kycklingfärs. Det är ett magert kött som har betydligt lägre klimatpåverkan än exempelvis nötfärs.

Vegofärsen är ett givet val för vegetarianer eller om du vill ha minsta möjliga klimatpåverkan. I dag finns många olika varianter att välja mellan. Vill du undvika sojafärs finns såväl quorn- som ärtbaserad färs i frysdiskarna.

En touch av hemlagat

Att toppa grytan med krispiga grönsaker är ett superenkelt trick för att få grytan att lyfta och få en touch av hemlagat.

Hyvla valfria grönsaker med fast konsistens, till exempel palsternacka, morot och fänkål. Häll på en matsked god olivolja och en tesked vitvinsvinäger. Toppa med en nypa flingsalt.

Att använda en torr, färdig gryta är perfekt när tiden är knapp och vardagen full av andra bestyr. Här är några fler bra tips som med enkla medel ger mersmak och får vardagen att flyta bättre:

Sju tips som ger mersmak i vardagen

  1. Drick kylskåpskallt vatten – det smakar mycket bättre än direkt ur kranen. Smaksätt med citron eller gurka. Använd ekologisk och skrubba citronen noga först.
  2. Börjar dina grön- och rotfrukter se lite dassiga ut? Skär bort det fula, skala och lägg i isvatten en kort stund, det piggar upp alla rotfrukter och sallader. Använd råvarorna i stället för att slänga!
  3. Häll lite diskmedel i ett glas eller kopp med vatten och ställ vid diskhon. Doppa diskborsten i lösningen för att snabbdiska enstaka köksartiklar.
  4. Ha alltid ett par smarta shoppingkassar med dig i väskan – den typ som kan vikas ihop i ett minimalt fodral. Det är ju helt onödigt att betala sex-sju kronor styck för plastkassar.
  5. Ta kontroll över dina matutgifter. Räkna ut er genomsnittliga månadskostnad för mat och dagligvaror. Sätt av summan varje månad till ett särskilt konto dit du kopplar ett kort, som din partner har en dubblett av.
  6. Är ni fyra i familjen? Laga alltid sex portioner! Är ni ett par? Laga fyra! Så har ni lunchlådan klar till dagen efter.
  7. Kom ihåg att källsortera genom att lägga grytförpackningen i plastinsamlingen. Skaffa snygga plastbackar som kan stå framme i köket om du inte har sorteringskärl under diskbänken.

Anders Tegner

Anders har jobbat som kock i över 30 år. Han har erfarenhet av allt från bra krogar till storkök och utvecklingskök i livsmedelsindustrin.

Anders utgångspunkt är att laga mat från grunden med färska råvaror, men förstår behovet av genvägar till god vardagsmat. Därför delar han med sig av sin matlagning och tipsar om goda såser på Blå Bands blogg.

Tillhörande Recept

TACK FÖR ATT DU
KONTAKTAR OSS!

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Hälsningar Teamet på Blå Band

Prenumerera på vår blogg

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.