Grön ärtsoppa med bubbel och andra purésoppor

Grön ärtsoppa med bubbel är en verkligt festlig soppa att överraska med på helgen. Potatis- och purjolökssoppa är en mer rustik soppa men inte mindre god för det. Båda är varianter av den populära purésoppan.

Det finns fyra huvudtyper av soppor:

Klara buljongsoppor, som grönsakssoppa, köttsoppa och löksoppa.

Redda soppor, som har förtjockats med till exempel stärkelse eller ägg. Ängamat och sparrissoppa är ett par exempel.

Krämiga gräddsoppor, exempelvis svampsoppa, grönkålssoppa och fisksoppa, som vi lagar i dag.

Purésoppa, där innehållet har mixats, som potatissoppa och grön ärtsoppa.

Perfekt till lunchlådan

Grunden i purésopporna är en fond eller buljong och en eller ett par vegetabiliska råvaror som mixas. Att de är populära är inte svårt att förstå. Rika på smak, mättande, billiga och lätta att göra är de en självklar del i den nordiska husmanskosten.

Många potatissoppor är purésoppor, inte minst den klassiska och mättande potatis- och purjolökssoppan (se recept nedan). Liksom linssoppor passar den perfekt även till lunchlådan dagen efter.

– De har gott om vitaminer och fiber som är bra för mage och tarm. En lite mer udda soppa som trendar med veganvågen är morotsoppa. Tillsammans med ingefära, koriander och vitlök blir det ett roligt möte mellan Norden och Asien.

Använd ett enkelt mousserande vin

I dag lagar Anders grön ärtsoppa med bubbel (se recept nedan) – eller Crème Ninon som den heter med ett finare, franskt namn. Den råder delade meningar om namnets ursprung. Den vanligaste förklaringen är att den är uppkallad efter den franska författaren och livsnjutaren Anne Ninon de l’Enclos. Andra hävdar att soppan är uppkallad efter en köksmästare vid namn Nignon.

Låt oss lämna historien därhän och istället njuta av denna enkla men lyxiga soppa. Men håll igen lite på lyxen, tipsar Anders.

– Använd ett enkelt mousserande vin. Att använda champagne vore synd mot den ädla drycken. Den häller du i glaset istället.

Att hälla bubbel i en ärtsoppa känns något oväntat. Men det funkar fantastiskt bra.

– Det är mycket sötma i gröna ärtor som gifter sig med syran i vinet, förklarar Anders.

Passar även bra med pannkakor

I både Sverige och Finland är ärtsoppa en vanlig vardagsrätt som äts på torsdagar med pannkaka efteråt. I Sverige görs ärtsoppa på gula ärtor, men i Finland görs den faktiskt på gröna ärtor. Den har ändå inte samma karaktär som Crème Ninon, då den görs på torkade gröna ärtor och därmed liknar den svenska gula ärtsoppan till både färg och karaktär.

Men Anders tycker inte det är fel att variera torsdagssoppan med en grön ärtsoppa gjord på frysta ärtor.

– Även Crème Ninon passar bra tillsammans med pannkakor. Men då kan du såklart hoppa över bubblet.

Lätt att göra vegansk

Alla purésoppor är lätta att göra veganska. Bara byt ut grädde mot ett havre- eller sojabaserat alternativ. Och om receptet säger kycklingfond, som Anders rekommenderar, går grönsaksfond lika bra.

– Jag tycker att kycklingfonden tillför en rondör och fyllighet med umami-toner som passar bra till grön ärtsoppa. Men det är egentligen en fråga om tycke och smak.

Är du sugen på en god potatis- och purjolökssoppa men känner att tiden inte riktigt räcker till? Använd Blå Bands torkade soppa och toppa med några sparris eller knaperstekta bacontärningar.

Anders Tegner

Anders har jobbat som kock i över 30 år. Han har erfarenhet av allt från bra krogar till storkök och utvecklingskök i livsmedelsindustrin.

Anders utgångspunkt är att laga mat från grunden med färska råvaror, men förstår behovet av genvägar till god vardagsmat. Därför delar han med sig av sin matlagning och tipsar om goda såser på Blå Bands blogg.

Tillhörande Recept

TACK FÖR ATT DU
KONTAKTAR OSS!

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Hälsningar Teamet på Blå Band

Prenumerera på vår blogg

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.