Blogg
Vi hjälper dig att snabbt och bekvämt laga god och näringsrik mat till vardags och att utvecklas i din matlagning för helg och fest. Det gör vi genom att dela med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden och om våra råvaror. Försäkra dig om att inte missa nya inlägg. Prenumerera på bloggen!Tegnérs recept: Sparrissoppa med bacon eller räkor
Publicerat i: Blogg
Många tycker att det är onödigt att använda fin färsk sparris till soppa. Men det blir fantastiskt gott – precis som allt annat man gör med...
Läs mer »Tegnérs såser och recept: Beurre blanc med ugnsstekt fisk
Publicerat i: Såser
Enkla smaker slår många gånger det komplexa. Smörsåsen beurre blanc är ett bra exempel på det. Med hjälp av endast schalottenlök, vitt vin,...
Läs mer »Tegnérs recept: Krämig äggröra och andra äggtips
Publicerat i: Blogg
Kokt ägg eller äggröra till frukost, en omelett till lunch, en matig paj till middag, pannkakor till dessert. Och helgens brunch kröns snyggt med...
Läs mer »Tegnérs recept: Mustig röd linssoppa med popcorn – poppis hos barnen
Publicerat i: Blogg
En mustig, röd linssoppa är enkel, god, mättande och snabblagad. Linserna är i sig ganska neutrala i smaken, vilket öppnar upp för i princip...
Läs mer »Tegnérs kök: Krämig one pot pasta – perfekt för utflykten och lunchlådan
Publicerat i: Blogg
En tomatbaserad eller krämig one pot pasta är som gjord för den snabba vardagsmaten och för att fylla matlådorna till vinterns utflykter. Enkelt...
Läs mer »Tegnérs soppor: Krämig fisksoppa som mättar och värmer
Publicerat i: Blogg
Det finns en uppfattning att soppa inte är en ”riktig” maträtt. Att det antingen är en mindre förrätt eller att den är otillräcklig som...
Läs mer »Tegnérs såser: Béchamel – såsen som är en del av rätten
Publicerat i: Blogg
Säg béchamelsås och i alla fall jag tänker på lasagne. En annan känner doften av en läcker svampstuvning eller moussaka. Ytterligare en tredje...
Läs mer »Tegnérs kök: Så kan fransk löksoppa rädda köttbullarna
Publicerat i: Blogg
Löksoppa är en maträtt som lyckas med konststycket att vara både fenomenalt billig och god. Den kan nog framkalla en och annan tår, men det är...
Läs mer »Tegnérs kök: Så gör din plockmat säker succé på nyårsafton
Publicerat i: Blogg
Snart skålar vi in det nya året och blickar framåt mot nya utmaningar, möjligheter och glädjeämnen. Värm upp nyårsgästerna och stämningen...
Läs mer »Tegnérs såser: Fira jul med hovmästarsås, senapssås och vitsås
Publicerat i: Blogg
Julen står för dörren och med den all planering inför julens måltider. Det gäller att inte glömma något på julbordet, mitt i allt pyssel,...
Läs mer »Tegnérs kök: Så gör du perfekt potatismos – och potatissallad till buffén
Publicerat i: Blogg
Potatis är en av våra viktigaste basvaror. Näringsrik, billig och användbar. Rätt tillagad är den dessutom alldeles underbart god. I Tegnérs...
Läs mer »Tegnérs såser: Så slår du din egen majonnäs
Publicerat i: Blogg
Majonnäs är de kalla såsernas okrönta majestät. Den är väldigt lik bearnaise- och hollandaisesås, skillnaden är att du använder olja...
Läs mer »Tegnérs kök: Gott samvete med vilda Wallenbergare
Publicerat i: Blogg
Vilt! Bara ordet får det att vattnas i munnen. Viltkött är magert och som gjort för gräddiga, härliga såser och rustika grytor med tillbehör...
Läs mer »Tegnérs kök: Pickla rödlök, gurka och svamp
Publicerat i: Blogg
Att pickla grönsaker och svamp är bland det mest trendiga du kan göra i köket just nu. Vår kock Anders Tegnér plockar fram ättika, socker,...
Läs mer »Tegnérs såser: Tomatsåsen som är grunden till pasta och pizza
Publicerat i: Blogg
En klassisk tomatsås tillreds av hackade eller krossade tomater. Med rätt handlag och råvaror får du en himmelsk sås som kommer att lyfta dina...
Läs mer »Tegnérs kök: Så gör du örtolja och örtsalt
Publicerat i: Blogg
Färska örter finns att köpa året om, till alla matälskares glädje. Men hur många gånger har du inte sett en kruka örter vissna efter att ha...
Läs mer »Tegnérs kök: Snabba och enkla vegetariska biffar
Publicerat i: Blogg
För den som vill ha ett vegetariskt färsalternativ till biffar och bullar blir valet lätt att köpa färdig vegetarisk färs. Vår kock Anders...
Läs mer »Tegnérs såser: Med en espagnole läggs grunden till rödvinssåsen
Publicerat i: Blogg
Tidigare i vår såsskola Tegnérs såser har vi beskrivit hur du gör basen till många såser: skyn, eller fonden som det också kallas. I det här...
Läs mer »Tegnérs kök: Så lyckas du med köttbullarna
Publicerat i: Blogg
Köttbullar är bland det mest svenska man kan tänka sig. Ett stående inslag på borden när vi firar såväl jul, påsk som midsommar. Men också...
Läs mer »Tegnérs såser: Så gör du din egen bearnaisesås
Publicerat i: Blogg
Säg bearnaisesås och det börjar vattnas i munnen av smörig dragonsmak, saftig grillad biff och salt pommes frites; en fredagsklassiker för...
Läs mer »Rökta räkor: En annorlunda grillupplevelse!
Publicerat i: Blogg
När grillen åker fram är det lätt att slentrianmässigt tänka kött: burgare, biffar och grillspett. Men varför inte bjuda dig själv och dina...
Läs mer »Tegnérs kök: Ljuvlig lammstek funkar året runt
Publicerat i: Blogg
Lamm förknippar vi gärna med påsken och våren. Men i Norden är det en modern företeelse som bygger på tillgången på fryst, importerat lamm....
Läs mer »Tegnérs såser: Hollandaisesås från grunden
Publicerat i: Blogg
Hollandaisesås är inte bara en oumbärlig njutning tillsammans med färsk sparris eller andra primörer. Det är också en av det franska kökets...
Läs mer »Tegnérs såser: Velouté gör fisksåsen sammetslen
Publicerat i: Blogg
Vi inledde vår såsskola Tegnérs såser med att beskriva hur du gör basen till många såser: skyn, eller fonden som det också kallas. I det här...
Läs mer »Tegnérs kök: Söndagskänsla med hel kyckling i ugn
Publicerat i: Blogg
Det är i vår i luften och då blir det helstekt kyckling i Tegnérs kök. ...
Läs mer »Tegnérs såser: De fem klassiska grundsåserna plus en sjätte
Publicerat i: Blogg
I det klassiska franska köket finns det fem grundsåser, utifrån vilka de flesta andra såser byggs. Enligt vår kock Anders Tegnér finns även en...
Läs mer »Tegnérs såser: Så bygger du din sås från grunden
Publicerat i: Såser
Det är såsen som kröner en rätt och får smakerna att lyfta till nya nivåer. Att göra en riktigt god sås från grunden är inte svårt. Men det...
Läs mer »Anders älskar att skapa god vardagsmat
Publicerat i: Blogg
Han började i krogsvängen redan som 14-årig diskare. Efter en skolpraktik på en personalrestaurang i Trelleborg var siktet inställt – det var...
Läs mer »