Blogg – Blå Band

Blogg

Vi hjälper dig att snabbt och bekvämt laga god och näringsrik mat till vardags och att utvecklas i din matlagning för helg och fest. Det gör vi genom att dela med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden och om våra råvaror. Försäkra dig om att inte missa nya inlägg. Prenumerera på bloggen!
2020-10-22

Tegnérs kök: Pickla rödlök, gurka och svamp

Att pickla grönsaker och svamp är bland det mest trendiga du kan göra i köket just nu. Vår kock Anders Tegnér plockar fram ättika, socker,...

Läs mer »
2020-10-08

Tegnérs såser: Tomatsåsen som är grunden till pasta och pizza

En klassisk tomatsås tillreds av hackade eller krossade tomater. Med rätt handlag och råvaror får du en himmelsk sås som kommer att lyfta dina...

Läs mer »
2020-09-25

Tegnérs kök: Så gör du örtolja och örtsalt

Färska örter finns att köpa året om, till alla matälskares glädje. Men hur många gånger har du inte sett en kruka örter vissna efter att ha...

Läs mer »
2020-09-10

Tegnérs kök: Snabba och enkla vegetariska biffar

För den som vill ha ett vegetariskt färsalternativ till biffar och bullar blir valet lätt att köpa färdig vegetarisk färs. Vår kock Anders...

Läs mer »
2020-08-27

Tegnérs såser: Med en espagnole läggs grunden till rödvinssåsen

Tidigare i vår såsskola Tegnérs såser har vi beskrivit hur du gör basen till många såser: skyn, eller fonden som det också kallas. I det här...

Läs mer »
2020-08-13

Tegnérs kök: Så lyckas du med köttbullarna

Köttbullar är bland det mest svenska man kan tänka sig. Ett stående inslag på borden när vi firar såväl jul, påsk som midsommar. Men också...

Läs mer »
2020-07-30

Tegnérs såser: Så gör du din egen bearnaisesås

Säg bearnaisesås och det börjar vattnas i munnen av smörig dragonsmak, saftig grillad biff och salt pommes frites; en fredagsklassiker för...

Läs mer »
2020-07-02

Rökta räkor: En annorlunda grillupplevelse!

När grillen åker fram är det lätt att slentrianmässigt tänka kött: burgare, biffar och grillspett. Men varför inte bjuda dig själv och dina...

Läs mer »
2020-07-16

Tegnérs kök: Ljuvlig lammstek funkar året runt

Lamm förknippar vi gärna med påsken och våren. Men i Norden är det en modern företeelse som bygger på tillgången på fryst, importerat lamm....

Läs mer »
2020-06-17

Tegnérs såser: Hollandaisesås från grunden

Hollandaisesås är inte bara en oumbärlig njutning tillsammans med färsk sparris eller andra primörer. Det är också en av det franska kökets...

Läs mer »
2020-06-04

Tegnérs såser: Velouté gör fisksåsen sammetslen

Vi inledde vår såsskola Tegnérs såser med att beskriva hur du gör basen till många såser: skyn, eller fonden som det också kallas. I det här...

Läs mer »
2020-05-20

Tegnérs kök: Söndagskänsla med hel kyckling i ugn

Det är i vår i luften och då blir det helstekt kyckling i Tegnérs kök. ...

Läs mer »
2020-05-07

Tegnérs såser: De fem klassiska grundsåserna plus en sjätte

I det klassiska franska köket finns det fem grundsåser, utifrån vilka de flesta andra såser byggs. Enligt vår kock Anders Tegnér finns även en...

Läs mer »
2020-04-29

Tegnérs såser: Så bygger du din sås från grunden

Det är såsen som kröner en rätt och får smakerna att lyfta till nya nivåer. Att göra en riktigt god sås från grunden är inte svårt. Men det...

Läs mer »
2020-04-16

Anders älskar att skapa god vardagsmat

Han började i krogsvängen redan som 14-årig diskare. Efter en skolpraktik på en personalrestaurang i Trelleborg var siktet inställt – det var...

Läs mer »