Är du superhungrig? Gå direkt till recepten!
Matiga sallader är populärare än någonsin
Salladsbarer poppar upp överallt i städerna som en följd av den gröna hälsotrenden. Samtidigt går det snabbt och lätt att själv komponera en fräsch och god sallad, något som är extra tacksamt när temperaturen är hög och energin lägre än vanligt.
Genom att använda någon form av grönsallad som bas får du en krispig, fräsch och härlig sommarsallad. Isbergssallad är vanligast: den är tålig, krispig och billig.
– Vill du ha lite mer speciell karaktär är kålblad en favorit hos mig, liksom babyspenat och att blanda i lite rucolablad, säger Anders Tegnér som väljer att göra en variant på den franska klassikern Salad Nicoise.
Det är en riktigt matig sallad med sin färskpotatis och tonfisk.
– Utöver grönsalladen behövs till exempel potatis, pasta eller matvete som bas om man vill ha en matsallad som fungerar som huvudrätt, förklarar Anders.

Dressa salladen innan du serverar
För att ge ordentlig smak på salladen understryker Anders vikten av att dressa den innan den serveras.
– Tillsätt lite dressing i form av olja, vinäger och kanske lite örter på grönsakerna och blanda om i samband med att du bygger salladen. Men den får inte stå för länge efter att ha dressats, då syra bryter ner de känsliga salladsbladen. Och glöm inte att servera dressing även som tillbehör, en del vill ha mycket dressing på sin sallad.
Om du inte tycker om tonfisk kan du byta ut den mot grillat kycklingbröst, varmrökt lax eller någon matig ost som halloumi, fetaost eller getost.
– Getost och rödbetor är exempelvis en delikat kombination.
Prova med jordgubbar eller andra bär
Jordgubbar är jättegott i sallader, du behöver inte begränsa det till desserten. De bidrar med både sötma och mjukhet. Sommarens blåbär och hallon är också goda i sallader och fantastiskt nyttiga. Det är inte för inte de kallas för superbär
- utbrister anders!
Unna dig en dessert
Apropå jordgubbar. När du äter sallad som huvudrätt kan du unna dig en läcker dessert. Här skiner Anders upp och blir lyrisk.
– Hade jag fått fria händer hade jag tärnat ananas, stekt den och kryddat med svartpeppar och chili, lagt i dessertskålar och toppat med en vit chokladmousse.
– Om det känns som för mycket jobb med det, ta fram en god glass ur frysen och toppa med bär som har blivit över från salladen.

Anders Tegner
Anders har jobbat som kock i över 30 år. Han har erfarenhet av allt från bra krogar till storkök och utvecklingskök i livsmedelsindustrin.
Anders utgångspunkt är att laga mat från grunden med färska råvaror, men förstår behovet av genvägar till god vardagsmat. Därför delar han med sig av sin matlagning och tipsar om goda såser på Blå Bands blogg.