• Personer
  • 1 1/2 timme

Foccacia med fetaost och coctailtomater

Ingredienser

25 g färsk jäst

3 dl vatten

1 msk flingsalt

1/2 dl olivolja

2 msk flytande honung

6-7 dl vetemjöl special

300 g coctailtomater

100 g fetaost

färsk rosmarin

olivolja och flingsalt till långpannan

Så här gör du

Blanda jäst med fingertoppsvarmt vatten i en bunke. Tillsätt olivolja, honung och flingsalt. Häll därefter i vetemjöl, lite i taget och arbeta ihop till en deg. Knåda degen i ca. 5 minuter. Jäs degen till dubbel storlek i rumstemperatur under en kökshandduk, ca. 30-40 minuter.

Efter jäsningen ska du hälla ut den ganska lösa degen på mjölat bakbord och knåda den lite till. Ringla olja i en kall långpanna och strö i flingsalt i botten. Lägg sedan i degen och platta ut den tills den är 1-2 cm tjock. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30-40 minuter.

Innan du kör in den ugnen, tryck fingrarna i degen för att få några hål i degen. Ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Tryck ner hela cocktailtomater i brödet. Bryt fetaosten i 1-2 cm stora bitar och tryck ner dem samt strö över färsk rosmarin.

Baka brödet mitt i ugnen tills det är gyllenbrunt, tar ca. 10 minuter.