6 personer

Ört-och vitlöksfylld lammstek

Anders lagar till en lammstek som han fyller med färsk rosmarin, dragon och vitlök.

Ingredienser

1 urbenad lammstek, 1,5-2 kg
5 kvistar färsk rosmarin
5 kvistar färsk dragon
6-8 vitlöksklyftor
Flingsalt och svartpeppar
Steksnöre

Så här gör du

Skär bort senor och hinnor från lammsteken. Om du vill kan du skära bort även fettet, men spara det i så fall och lägg tillbaka det innan du binder steken. Salta och peppra den urbenade lammsteken invändigt. Fyll steken med färsk rosmarin, dragon och krossade vitlöksklyftor. Skär ett snitt i steken om det behövs för att kunna fylla ordentligt. Bind upp steken med steksnöre. Salta och peppra steken på utsidan. Stek i ugn i 120 graders värme en dryg timme till 56 grader för att servera mediumstekt. Ta ut steken och låt den vila i bakplåtspapper till 58 grader. Om du låter den vila i aluminiumfolie eftersteker den för mycket. Skär upp och servera centimetertjocka skivor.

Läs mer på Tegnérs kök: Ljuvlig lammstek funkar året runt.

Stek lammet i ugn och servera med färskpotatis och primörer på våren. På hösten gifter den sig med en rotfruktsgratäng på potatis och palsternacka och lite smörstekt svamp. I båda fallen passar en god rödvinssås till.  Om du inte har ork eller lust att laga din egen, prova Blå Bands Rödvinssås och du har en god sås färdig på bara någon minut.

Liknande recept

Sedan 1951

Blå Band är ett traditionellt, klassiskt varumärke som har funnits sedan 1951. Då tillverkades den allra första soppan, en torkad poulardsoppa gjord på gödd unghöna. Behovet av lättlagad och hållbar mat växte snabbt fram på den svenska marknaden. Och just detta är bakgrunden till varför Blå Band kom till.

TACK FÖR ATT DU
KONTAKTAR OSS!

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Hälsningar Teamet på Blå Band

Prenumerera på vår blogg

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.