8 personer

Fisksås

Velouté är en ljus grundsås vars smak avgörs av vilken sky eller fond du använder. Jag har valt att göra en sammetslen fiskvelouté att servera till röding.

Ingredienser

8 dl kraftig fiskfond
1 dl vetemjöl
50 gram smör
2 dl grädde
1 dl mjölk

Så här gör du

Smält smör i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och bryn på medelhög värme tills det är en gyllengul pasta. Häll i varm fiskfond och rör om noggrant. Vispa ordentligt och låt såsen koka i minst fem minuter så att mjölet löses upp helt. Häll i gräddmjölken under omrörning. Mixa eller sila såsen. Om du mixar blir såsen luftigare med ett lätt skum. Själv föredrar jag att sila för att få den sammetslena konsistensen, men det är en smakfråga. Smaka av med salt och peppar. Smaksätt eventuellt med örtkryddor beroende på vad den ska serveras till.

Tegnérs såser: Velouté gör fisksåsen sammetslen

Liknande recept

Sedan 1951

Blå Band är ett traditionellt, klassiskt varumärke som har funnits sedan 1951. Då tillverkades den allra första soppan, en torkad poulardsoppa gjord på gödd unghöna. Behovet av lättlagad och hållbar mat växte snabbt fram på den svenska marknaden. Och just detta är bakgrunden till varför Blå Band kom till.

TACK FÖR ATT DU
KONTAKTAR OSS!

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Hälsningar Teamet på Blå Band

Prenumerera på vår blogg

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.