4 personer
10 minuter

En läcker beurre blanc

Beurre blanc är en enkel sås att tillreda, det är inte många ingredienser som ska beredas. Men du måste vara noggrann.

Ingredienser

1 schalottenlök, finhackad
1 msk vitvinsvinäger
1,5 dl vitt vin
1 msk grädde
225 g smör, tärnat och rumstempererat
Salt och peppar

Så här gör du

  1. Fräs löken några minuter i en matsked av smöret utan att den får färg.
  2. Tillsätt vinäger och vin. Låt det koka ihop tills cirka tre matskedar vätska återstår.
  3. Tillsätt gärna en matsked grädde. Det gör så att såsen inte spricker lika lätt och ger en lite rundare smak.
  4. Vispa i smöret lite i taget. Se till så att såsen håller sig strax under kokpunkten hela tiden. Då går såsen ihop och blir slät och fin.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Sila såsen om du vill ha den helt slät. Själv tycker jag det är fint med lite lökbitar kvar.

Om såsen spricker

Såsen spricker om den börjar koka medan du vispar i smöret. Om den spricker, häll i en matsked grädde och fortsätt attförsiktigt vispa i smöret.

Några smaksättningstips

  • Tillsätt olika örter efter smak. Min favorit är att ha i massor med gräslök.
  • Pepparrot är en vanlig smaksättare som ger en pikant och tydlig karaktär.
  • Citrusfrukt, exempelvis lime eller citron, passar alltid bra till fisk och skaldjur.
  • Lägg på en klick forellrom eller annan fiskrom vid serveringen. Det ger både fin smak och färg.

Läs mer i tips från Anders Tegnérs blogginlägg

Liknande recept

Sedan 1952

Blå Band är ett traditionellt, klassiskt varumärke som har funnits sedan 1951. Då tillverkades den allra första soppan, en torkad poulardsoppa gjord på gödd unghöna. Behovet av lättlagad och hållbar mat växte snabbt fram på den svenska marknaden. Och just detta är bakgrunden till varför Blå Band kom till.

TACK FÖR ATT DU
KONTAKTAR OSS!

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Hälsningar Teamet på Blå Band

Prenumerera på vår blogg

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.