Basrecept majonnäs

Majonnäsen har blivit en omistlig del av vårt kök och basen för de flesta kalla såser.

Ingredienser

3 st äggulor
1 msk vinäger, röd eller vit
1 msk dijonsenap
6 dl olja, mat-, oliv- eller rapsolja
Salt & vitpeppar

Så här gör du

Knäck äggen mot bordsskivan, inte mot kanten av en skål, för att undvika skalbitar i såsen. Separera äggulorna och lägg i en skål. Tillsätt vinäger och senap och rör ihop till en smet. Tillsätt oljan i en tunn stråle samtidigt som du vispar. Lägg en handduk under skålen eller använd en skål med gummitassar så att den står stadigt medan du vispar. Var noga med att inte hälla oljan snabbare än att den kontinuerligt binder med äggen.Smaka av med salt, peppar, vinäger och senap.

Är du orolig för att majonnäsen ska spricka kan du använda en stavmixer eller vanlig mixer. Tyvärr får den då inte riktigt samma struktur då mixern vispar in mer luft. Det gör majonnäsen blekare och den kan upplevas som tråkigare i strukturen. En handslagen majonnäs blir både tjock och krämig. Använd helst ballongvisp.

 

Vad gör jag om majonnäsen spricker?

Blanda en tesked senap med en matsked vatten i en skål. Häll långsamt över majonnäsen samtidigt som du vispar kraftigt. Hjälper inte det, lägg såsen i en mixer och kör den kort.

Liknande recept

Sedan 1951

Blå Band är ett traditionellt, klassiskt varumärke som har funnits sedan 1951. Då tillverkades den allra första soppan, en torkad poulardsoppa gjord på gödd unghöna. Behovet av lättlagad och hållbar mat växte snabbt fram på den svenska marknaden. Och just detta är bakgrunden till varför Blå Band kom till.

TACK FÖR ATT DU
KONTAKTAR OSS!

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Hälsningar Teamet på Blå Band

Prenumerera på vår blogg

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.