Tips för en lugn och avslappnad jul

Nu står julen inför dörren och med det julens alla smaker. Snart ska vi ta för oss av dignande julbord. Samtidigt är julen en stressig tid. Julklappar och julmat ska planeras och köpas. Julgranen ska kläs. Alla juldekorationer ska fram. Julpyssel ska pysslas. Pepparkakor ska bakas. Bostaden ska städas. Föräldrar eller svärföräldrar kommer på besök – samtidigt är det fullt upp på jobbet.

Då är det skönt att ta hjälp och göra saker tillsammans. Hitta genvägar och enkla lösningar i matlagningen, planera inköpen.

Här är nio tips för en enkel och avslappnad jul:

  1. Res någonstans med hela familjen i stället för att ge julklappar. Veckorna före och under jul kommer vara dina mest avslappnade julveckor någonsin.
  2. Om julklappar ska inhandlas: Åk med familjen till en annan svensk stad, ta en hotellnatt. Ni lär känna en ny stad samtidigt som ni handlar alla julklappar under en helg. Det gör julklappshandlingen avslappnad, lustfylld och ger ett tillfälle att umgås med hela familjen.
  3. Köp ett brädspel i julklapp till någon i familjen. Spela tillsammans och känn julstressen rinna av dig.
  4. Ta in och klä julgranen någon vecka före julafton – så är det gjort och ett stressmoment mindre i julförberedelserna.
  5. Julhandla maten on-line om du har möjlighet. Du slipper trängsel som ger upphov till stress. Men var ute i god tid så att du säkert får hem maten i tid till julafton.
  6. Stryk rätter från julbordet som ingen ändå äter. Tradition i all ära, men att slänga mat är inte försvarbart. Ersätt den inte med något annat som måste inköpas och tillagas.
  7. Vegetarianer i familjen? Lugn. Gör en vegetarisk Janssons frestelse med oliver och Blå Band Potatis- och purjolökssoppa, se recept nedan.

8. Laga någon form av helstekt rätt på juldagen: Kalkon, stek, lax eller rotselleri. Det tillagar sig själv i ugnen och ger er mer tid att umgås. Servera steken eller rotsellerin med Blå Band Rödvinssås spetsad med glögg för att förhöja julkänslan. Om du väljer helstekt lax, tillsätt ett halvt gram saffran till Blå Band Smögensås.

9. Allt måste inte vara perfekt. Föreställningen och drömmen om den perfekta julen är just det – en illusion. Släpp på kraven, prioritera att umgås, njut av ljusen och ledigheten. Om du glömde nötterna, portvinet eller lussekatterna är det inte hela världen – det är inte det du och din familj kommer att minnas av just den här julen. Och om någon saknar något står det ju den fritt att ordna fram det!

Anders Tegner

Anders har jobbat som kock i över 30 år. Han har erfarenhet av allt från bra krogar till storkök och utvecklingskök i livsmedelsindustrin.

Anders utgångspunkt är att laga mat från grunden med färska råvaror, men förstår behovet av genvägar till god vardagsmat. Därför delar han med sig av sin matlagning och tipsar om goda såser på Blå Bands blogg.

Tillhörande Recept

TACK FÖR ATT DU
KONTAKTAR OSS!

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Hälsningar Teamet på Blå Band

Prenumerera på vår blogg

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.